България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

КНСБ: Увеличението на доходите ще бъде изядено от увеличението на цените

Настояваме минималната работна заплата да стане 760 лв., заяви Росица Макелова

21.09.2021 | 09:20 Редактор: Елеонора Танева

От КНСБ прогнозират, че поскъпването на тока ще излезе от параметрите на социално поносимата цена. Новите цени на електроенергията и водата вече се отразяват както на производителите и бизнеси, така и на обикновения потребител. 

"Говори се за ново поскъпване на хляба и млякото. Очаква се и ръст на цените на ВиК услугите, товарният транспорт се оплаква от новите цени на горивата, очакваме ръст на цените на плодовете и зеленчуците. В същото време покупателната способност на населението намалява", заяви в студиото на "България сутрин" Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Тя е убедена, че помощите, които се отпускат на пенсионерите, реално само ще компенсират поскъпването, но няма да доведат до по-голяма консумация.

"Увеличението на доходите ще бъде изядено от увеличението на цените. Помощите за пенсионерите ще компенсират очакваното поскъпване през зимните месеци. Не само пенсионерите са подложени на шоковото поскъпване. Има и едночленни домакинства, хора с по-ниски доходи, които живеят в лишения", добави Макелова.

Данните показват, че до момента на годишна база минималната работна заплата се е повишила с 6%, а инфлацията, която НСИ отчита, е 4%. От КНСБ настояват за увеличение на минималната работна заплата.

"Ръстът на средната работна заплата в някои сектори е много по-малък и се изяжда от инфлацията. Настояваме през 2022 г. да има съществен ръст на минималната работна заплата, която получават половин милион българи, и тя да стане 760 лв.", уточни Макелова.

Прогнозите са към края на годината потребителската кошница да нарасне с 4%.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК