Пламен Димитров, КНСБ: Ще има втора актуализация на бюджета заради тока и парното

Очаквам проблеми в училища и болници, добави той

27.09.2021 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

„Перфектната буря“ започна преди месец. Първо в енергийния сектор. Поради ограниченото предлагане скочиха цените много високо и в европейския формат, които в момента гонят нечувани нива. Ситуацията е извънредна. Не се очаква никакво успокояване“. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Опорни хора“.

„Не бих казал, че е имало манипулация преди месеци. По-скоро част от търговците се опитаха да се възползват от ситуацията, донякъде може да има негласна форма на споразумение и използване на недотам пазарни механизми. Това вече няма значение, вече всички сме в този кюп“, добави Пламен Димитров.

От януари се очаква двуцифрено увеличение на топлото, а една пета от българите са на парно, припомни гостът.

Той коментира, че се поставя въпросът, каква перспектива има нашата енергетика? „Говорим за затваряне на въглищните централи и преминаване на газ, но при 300 % увеличение на газа за по-малко от 10 месеца, какво се случва на цената на тока от газ?“, попита риторично Димитров.

Според него, няма да избягаме от Зелената сделка, но със скоростта, с която се движим, си задаваме въпроса, можем ли да следваме тази скорост.

„Очаквам проблеми в училища и в болници“, категоричен е Пламен Димитров и обясни защо.

„Там, по-малките търговци на ток в момента не издържат на тези ценови бури, хвърлят кърпата и училищата и болниците отиват масово при доставчиците на ток на последна инстанция. Това значи, че неговата цена е с 30 % по-скъпа от търговеца. Да си представим едно малко училище, сключило договор с търговец на ток, този търговец отпада от пазара, то отива на ЕРП-то като доставчик, и ЕРП-то му казва - по дефиниция аз ти давам ток с 30 % по-скъпо. И то от тези високи нива, които са в момента – 250 – 300 лв. и т.н. Как ще издържат тези системи? Същото се отнася и до болниците“.

„Аз виждам наистина перфектната буря“.

„Най-вероятно тази перфектна буря ще доведе до втора актуализация на бюджета за 2021 г. Веднага след като имаме парламент. Няма как да издържи системата“, прогнозира Пламен Димитров.

Цялото интервю гледайте във видеото!