16 партии и 6 коалиции заявиха участие в битката за следващия парламент

Своите документи в ЦИК подадоха от БСП, КОД и "Републиканци за България"

29.09.2021 | 13:41 Редактор: Жаклина Иванова

Последни часове за регистрация на партиите и коалициите за изборите 2 в 1 на 14 ноември. 16 партии и 6 коалиции са заявили своето участие да влязат в битката за следващия парламент.

Голяма част от тези формации подадоха своите документи и за вота, с който ще трябва да изберем следващия държавен глава. От "Демократична България" нямат ясна формула дали ще издигнат свой кандидат или ще подкрепят някого.

В последния ден своите документи за участие на изборите подадоха от БСП.

"Тръгваме към тези избори с увереност, но и с чувство за отговорност. Увереност, че промяната ще стане, но и с чувство за отговорност, че трябва да дадем стабилност и сигурност на народа си в тежките времена, които се задават", посочи председателят на БСП Корнелия Нинова.

Въпреки че няма да издигнат свой кандидат за президентските избори, левицата също се регистрира за участие в битката за "Дондуков 2".

"Подкрепяме президентската двойка", добави лидерът на левицата.

Други две партии решиха да се обединят в коалиция за вота на 14 ноември. Партия КОД и "Републиканци за България" застават рамо до рамо и влизат в парламентарната надпревара с името "Национално обединение на десницата". Коалицията ще участва и на президентските избори.

"Това, което ние искаме да направим, е да запазим политическа координатна система  - ляво, дясно и център. Размиването ѝ означава, че някой има други задкулисни интереси или концентриране на власт в една личност или една институция", уточни Цветан Цветанов.

"В следващия парламент трябва да има принципна и обоснована десница. Начинът, по който сме формирали нашето партньорство, е на база  принципи", коментира Петър Москов от "Национално обединение на десницата".

Своите документи в ЦИК подадоха и от партия "Атака".

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК