Алибегов: Защо хората не спазват мерките? На улицата сме без нито един лев!

Добрин Иванов от АИКБ посочи причината за нахлуването на ДАНС в КЕВР и енергийната борса

23.09.2021 | 21:22 Редактор: Здравко Черкезов

Цяло лято алармирахме, че трябваше да бъдат изготвени мерки. Трябвало да се приеме бюджетът. Случи се точно това, а мерки няма! Питаме се защо хората не спазват Ковид мерките. Защото не знаем какво ще се случи утре! Всички нощни заведения са оставени на улицата без нито един лев. Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов в "Денят ON AIR".

Алибегов бе част от срещата на туристическия бранш с премиера Стефан Янев, където бе постигнато "принципно съгласие за няколко общи действия". На нея председателят на БАЗ даде отсрочка от 10 дни за спешни мерки в подкрепа на бизнеса, но такива в скоро време не очаква.

"Миналия път стояхме 2-3 месеца без мерки, докато се нагласим и тръгнат парите. Сега стоим 2-3 месеца без мерки. Много добре знаем колко време се изготвят – в добрия вариант 2 месеца", посочи Алибегов.

"Докато се конституират органите, докато се приемат нормативните актове – най-малко 2 месеца. Но проблемът след това е разплащането. Има мерки от 2020 г., които още не са разплатени, а "Бюджет 2021" трябва да бъде разплатен до края на годината", поясни изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов

И двамата представители на бизнеса не виждат как до края на годината ще остане време да се направят мерки, да се кандидатства по тях и да започнат да се изплащат.

"Не знам кога ще тръгнат първите пари към бизнеса. Ограничени сме откъм приходи, но разходите са на 100%. Надявахме се тези мерки да влязат в антикризисния план, а сега се оказва, че няма пари и няма нито една изготвена мярка", подчерта Алибегов в ефира на Bulgaria ON AIR.

В началото на разговора стана ясна и причината за нахлуването на ДАНС в Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

"В началото на август от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) подадохме сигнал на органите на реда за високите цени в БНЕБ. Месеци по-късно беше направена проверка за събиране на доказателства във връзка със сигнала", съобщи Добрин Иванов.

Тогава цената на българската електроенергия е била най-високата в Европа. От проверката на ДАНС Иванов очаква установяване на престъпни действия.

"При инсталирани мощности и възможност да се увеличи предлагането на електроенергия, това не беше направено и с което цената се повиши. Това е безстопанственост, пропуснати ползи за българските енергийни компании и висока цена за българския бизнес. Ако това е направено умишлено, трябва да последват наказания", категоричен бе изпълнителният директор на АИКБ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
stanilordw
преди 2 години
ШУМ БГ ако напишеш нещо против ваксините те трият и банват Сигнализирай за неуместен коментар