Всичко, което знаем за нахлуването на ДАНС в КЕВР, БЕХ и Енергийната борса

Потвърждение за акцията има, но не и за причините

23.09.2021 | 17:37 Редактор: Здравко Черкезов

ДАНС нахлу в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), "Българския енергиен холдинг" и Българската независима енергийна борса. Официално потвърждение за акцията има, но не и за причините. 

Акцията в КЕВР започва рано сутринта. Според източници на Bulgaria ON AIR тя е провокирана от високите цени на тока за бизнеса. 

"Сутринта екип на ДАНС и МВР са дошли тук, изискали са информация, която се подготвя и ще им бъде дадена. Изцяло съдействаме за предоставянето на тази информация. Изявления не правя, просто ви казвам, че от страна КЕВР няма да има изявления", съобщи Георги Спасов от пресцентъра на КЕВР.

Пред сградата на комисията, която се намира на бул. "Дондуков" през целия ден изчакваше патрул. В късния следобед част от агентите на ДАНС и служителите на МВР напуснаха сградата. 

Според източници на Bulgaria ON AIR вътре са ксерокопирани голям брой документи, които обаче най- вероятно ще бъдат изнесени утре. Освен в КЕВР, проверка имаше и на бул. "Васил Левски" №138. В сграда там се помещава Българската независима енергийна борса. 

Директорът ѝ Константин Константинов заяви пред Bulgaria ON AIR, че според неговата информация не става въпрос за престъпление, свързано с работата им. 

Проверка на документи днес е имало и в "Българския енергиен холдинг". Възможно е там да се проверяват и сделки, и договори, включително и такива за изграждане на газопреносна инфраструктура. 

КЕВР дава лицензите на търговците на ток, а отскоро и на тези, които търгуват с газ. 

Още в средата на лятото Спецпрокуратурата започна да разследва комисията, след сигнали от бизнеса за високата цена електроенергията. Проверки за скъпия ток е имало и преди, при всяко рязко повишаване на цената.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК