"Воля" поставя членството ни в НАТО под въпрос, няма да е в коалиция на изборите

Пламен Христов призна, че Веселин Марешки обмисля да се кандидатира за президент

20.09.2021 | 21:39 Редактор: Здравко Черкезов

"Воля" повежда кампания за референдум. Въпросите, които искат да поставят от партията на Веселин Марешки, са широкообхватни: от смяната на лева с евро и членството ни в НАТО до въвеждането на мажоритарна избирателна система в един тур.

"Имаме 3 месеца, в които трябва да съберем 400 хиляди подписа, които да направят референдума задължителен за провеждане. Към настоящия момент са няколко десетки хиляди подписа и искрено се надяваме нашите симпатизанти да откликнат на инициативата и да съберем необходимите подписи още преди изборите", заяви Пламен Христов от "Воля" в "Денят ON AIR".

По думите му референдумът е наложителен, защото "в последните два парламента българският народ не успя да намери подходящите хора, които да вземат решения от негово име".

"Все по-ясно става, че референдумът е инструмент на пряката демокрация, който трябва да се използва сега, защото проблемите си стоят. Докато политиците се надскачат и налудуват в парламента, проблемите стават все повече и повече", настоя Христов пред Bulgaria ON AIR.

Един от най-спорните въпроси в предложения от партията на Марешки референдум е дали България да прекрати своето участие в НАТО

"Навремето, когато България стана член на НАТО, не беше използван този инструмент на пряката демокрация и в такива съдбовни за нацията ни въпроси трябва да се прибягва към референдум. На България предстои преподписване на договора с НАТО и сега е моментът всички българи да се произнесат категорично дали трябва да бъде продължен този договор или не", обясни гостът в студиото.

"Воля" няма да се яви в коалиция на предстоящите предсрочни парламентарни избори, стана ясно от думите на Христов.

"Стана ни пределно ясно на предишните избори, че опитите ни да обединим патриотичното пространство беше неуспешен и не беше одобрен от нашите симпатизанти. Нашият резултат като самостоятелна партия винаги е бил по-голям, отколкото в коалиция", изтъкна представителят на "Воля".

Христов призна, че Марешки обмисля да се кандидатира за президент: "Това е огромна отговорност, която няма как той да пренебрегне".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК