Русия лице в лице с НАТО: Путин тества загадъчни ракети, Алиансът с военни учения

Москва обеща да потопи британски военни кораби, ако такива се приближат твърде близо до Крим

29.06.2021 | 14:50 Редактор: Искра Ангелова
Русия лице в лице с НАТО: Путин тества загадъчни ракети, Алиансът с военни учения

Русия проведе изпитания на свръхсекретна нова ядрена ракета и изпробва самолети с хиперзвукови ракети, докато страните от НАТО провеждат военни учения в Черно море, пише британският вестник The Sun.

На космодрума Плесецк беше изстреляна мистериозна балистична ракета. ТАСС цитира неназован източник от Кремъл, който казва, че строго секретните тестове са се провели в средата на юни. В съобщението се подчертава, че междуконтинентална балистична ракета "Кедър" е разработена от Московския институт по топлинна техника (МИТ). Мобилните системи имат редица предимства, тъй като са по-трудни за откриване, проследяване, насочване и унищожаване. МИТ, който е част от държавната космическа корпорация "Роскосмос" разработи преди това руските ракета "Топол", "Топол-М", "Ярс" и "Булава". Системата "Кедър" е предназначена да замени "Ярс" и според съобщенията е следващата стъпка в модернизацията на руския ракетен арсенал.

Съобщението за пускането на пазара се появи на фона на нарастващата ескалация в Черно море. Москва обеща да потопи британски военни кораби, ако такива се приближат твърде близо до Крим. Както бе съобщено по-рано, руските изтребители и бомбардировачи са провели учебни полети в Източното Средиземноморие. МиГ-31К бяха въоръжени със смъртоносните хиперзвукови ракети "Кинжал", една от най-новите оръжейни системи на Путин, по време на учението. Според Москва ракетите са способни да поразят цел на разстояние повече от 2 хиляди километра и нямат аналози на Запад. Путин разположи и бомбардировачи с голям обсег Ту-22М3. По време на учението екипажите на летателните апарати проведоха стартиране на електронни ракети срещу симулиран враг. От съобщенията на руските държавни медии стана ясно, че учението е специално планирано да съвпада с разполагането на ударна група на Кралския флот, ръководена от самолетоносача HMS "Кралица Елизабет".

Телевизионният канал "Звезда" на руското министерство на отбраната съобщи: "В момента ударна група, ръководена от самолетоносача "Кралица Елизабет", е в Средиземно море. В тази връзка една от целите на (руското) учение е да се наблюдават действията на групата самолетоносачи".

Ракетният крайцер "Москва", ракетните фрегати "Адмирал Есен" и "Адмирал Макаров" и дизел-електрическите подводници "Стари Оскол" и "Ростов на Дон" също участваха в ученията на руския флот. "Екипажите на бойните кораби практикуваха отблъскване на оръжия за въздушно нападение на противника и осигуряване на корабна противовъздушна отбрана", се казва в изявление от Москва. "Екипите на противовъздушната отбрана усъвършенстваха уменията си за отбиване на въздушни атаки". Путин също така заяви, че скоро ще бъдат приети на въоръжение различни ракетни системи, включително МБР "Сармат", хиперзвуковите ракети "Циркон" и системата за противовъздушна отбрана С-500, информира "Фокус".

САЩ в понеделник започнаха учения с повече от 30 държави в Черно море и Южна Украйна - Sea Breeze - 2021 г. Те ще продължат две седмици и в тях ще участват около 5000 натовски и други съюзнически войски, както и около 30 кораба и 40 самолета. В маневрите ще участват и американският ракетен миноносец USS Ross и американската морска пехота. Военните учения продължават, въпреки многократните призиви от Русия да бъдат отменени, тъй като Москва смята, че те представляват заплаха за националната сигурност на Руската федерация.

Миналата седмица руските военни заявиха, че са изстреляли предупредителни изстрели и са хвърлили бомби по пътя на британски военен кораб, за да го изтласкат от Черно море край бреговете на Крим. Разрушителят Defender беше обвинен от Кремъл в "умишлена провокация".

Снимка: БГНЕС / Архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Айшето от Сливен
преди 2 години
Наште ора ша берат скоро Натовско джилязу у Черно море Сигнализирай за неуместен коментар