"Волт" ще подпише с "Продължаваме промяната", но има условия

"Не бихме работили с партиите ГЕРБ и ДПС", категоричен бе Настимир Ананиев

20.09.2021 | 17:47 Редактор: Здравко Черкезов

Партия "Волт" е първата формация, която ще подпише споразумение за явяване на изборите с "Продължаваме промяната" на бившите министри Асен Василев и Кирил Петков.

Това е факт, след като в края на 46-ото Народно събрание ПП "Волт" оттегли подкрепата си от коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме".

"Всичко, което публично се говори – да има прозрачност за публичното финансиране, критерии за кандидат-депутатите. Обсъдихме и част от политиките, които са близки до нас", заяви лидерът на "Волт" Настимир Ананиев. 

Консенсус има, но не без условия. 

"Не бихме работили не само преди изборите, а и след изборите с партиите ГЕРБ и ДПС", категоричен бе лидерът на "Волт".

Според бившия служебен премиер проф. Огнян Герджиков създаването на коалиция е възможният ход за влизане в политиката на новия проект. 

"Това наистина е нещо ново, такова точно не се е случвало. Така, както се случи преди 20 години с НДСВ, с която не успяхме да се регистрираме навреме и трябваше да ползваме партии патерици, условно казано. По подобен начин тези млади хора намериха такава партия патерица", посочи проф. Герджиков.

Междувременно Петков и Василев продължават да търсят съмишленици и сред колегите си от служебното правителство. 

"Водили сме такива разговори. Аз трябваше да взема решението, че в този критичен момент аз трябва да бъда в образователната система", коментира проф. Николай Денков.

"За мен би било винаги удоволствие да чуем неговите съвети за образованието", призна Кирил Петков.

Новият проект получи и критики от евродепутата Иво Христов, но в социалните мрежи. 

"Кирил Петков и Асен Василев избраха да правят свой политически проект без подкрепата на президента. Според мен сбъркаха. Петков и Василев бяха активни и полезни министри, но са политически незрели и надценяват възможностите си. Опитът им да приватизират авторитета на президента и на служебния кабинет няма да предизвика електорална вълна", смята евродепутатът.

Тепърва партия "Волт" ще решава кои лица ще издигне за кандидат-депутати.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК