"Тренд": ГЕРБ - 24,4%, ИТН - 17,5%, Петков и Василев - 9,1%

43% от всички интервюирани са на мнение, че ИТН носи най-голяма отговорност за това, че не се състави кабинет

19.09.2021 | 10:40 Редактор: Жаклина Иванова

Новата формация около Петков и Василев набира малко над 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред "Има такъв народ", за които 43% от всички интервюирани смятат, че носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет. Това са част от основните изводи на проучване на "Тренд" през септември, по поръчка на "24 часа" в периода между 8 и 15 септември.

Изследването регистрира рекордно ниска, за последните няколко години, оценка за работата на парламента. Само 12% от всички интервюирани имат положително мнение за дейността на последното Народно събрание, докато 77% дават отрицателна оценка.

"Тренд" отчита и лека ерозия в подкрепата спрямо служебното правителство и президента. 35% оценяват положително работата на кабинета, докато 44% са на обратното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец. Работата на президентската институция е оценена положително от 46%, докато 35% дават отрицателна оценка.

Дебатът за отговорността за провала при съставяне на редовно правителство се превърна в основен в последните седмици. По тази причина проучването тества общественото възприятие за това кой е отговорен за неуспеха.

43% от всички интервюирани са на мнение, че "Има такъв народ" носи най-голяма отговорност за това, че не се състави кабинет, като опцията събира в пъти повече посочвания от останалите – ГЕРБ (11%), "Демократична България" (8%), БСП (5%), ИБГНИ (3%) и ДПС (1%).

Теренът на проучването беше осъществен в момент, в който политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не беше обявен официално, но имаше ясни знаци в посока на неговата реализация. Именно поради тази причина от "Тренд" си позволяват да заложат два варианта в предоставения списък с формации на всеки респондент.

Там са заложили един списък без формация около Кирил Петков и Асен Василев и втори с тяхно присъствие. Поради официалното обявяване на двамата бивши служебни министри, че ще участват на предстоящите парламентарни избори, от агенцията публикуват резултатите от списъка, в който те присъстват. Респондентите са били поставени в ситуация да отговарят за хипотетична политическа формация и може да се очаква динамика в следващите седмици, след като този политически проект добие по-ясен образ, уточняват авторите на проучването.

Моментната електорална снимка сред деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, сочи отчетливо лидерско място на ГЕРБ с 24,4%. По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи формации според тяхната електорална тежест. Първата група е тази на "Има такъв народ" (17,5%) и БСП (16,6%). Като втора група се очертават ДПС (9,3%), формация около Петков и Василев (9,1%) и "Демократична България" (8,5%). В трета група, която остава под парламентарната бариера, но с резултат над 1% се включват ИБГНИ (3,8), Възраждане (2,9%) и ВМРО (2,2%).

53% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори, пише "24 часа".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК