Сред подслушваните - от Люба Кулезич, през Никола Вапцаров и Румяна Ченалова

Коварното и лукавото е, че всичко изглежда законно, а всъщност е просмукано от незаконност, коментира Кулезич

17.09.2021 | 18:51 Редактор: Елеонора Танева

Списък със 130 имена на подслушвани по време на антиправителствените протести миналото лято изтече в публичното пространство. В него има имена на депутати, журналисти и организатори на протестите срещу кабинета "Борисов 3" и главния прокурор. 

Никола Вапцаров попада в списък със 130 лица, за които се твърди, че са подслушвани. Той е прекарал стотици дни на площада миналото лято в опит да промени начина на управление на държавата. Мотивите за прилагането на специални разузнавателни средства – престъпления срещу държавата и опит за насилствено събаряне на властта.

"Аз не се притеснявам, че съм подслушван, защото няма какво да чуят. Аз лично съм обиден, защото не съм престъпник. Може би са се опитвали да чуят информация, че сме някакъв заговор, истината е, че аз бях един от тези хиляди хора, които поискаха по-добър начин на живот", коментира Никола Вапцаров.

Въпреки, че докладът е строго засекретен, в изтеклия списък попадат и имената на депутати от 46-ото НС.

"Целта беше да се предотврати действията на протестиращите да бъдат дискредитирани с това грандиозно посегателство върху гражданските им права. На мен не ми е известно да има друга европейска страна, в която да са  подслушвани лица, само защото са искали оставката на правителството", заяви Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Освен участници в антиправителствените протести, сред подслушваните са и журналисти, които са отразявали недоволството под прозорците на властта.

"Аз разбрах от свои колеги журналисти, че съм подслушвана. Обадиха ми се, видях че ми е посочен телефонният номер, така че наистина съм аз. Аз не съм правила друго освен да отразявам антиправителствените протести. Приемам го като атака срещу свободата на словото. Отразявала над 1000 часа тези протести. Наистина не мога да повярвам, че съм проблемът в държавата и съм обвинена в организирана престъпна група", заяви журналистът Анелия Дилева.

Макар и да не е била на площадите, телевизионната водеща Люба Кулезич също попада под удара на специалните разузнавателни средства 

"Това подслушване е повече от възмутително и повече от незаконно и не е използвано дори от времето на соца. Коварното и лукавото е, че всичко изглежда законно, а всъщност е просмукано от незаконност", коментира Кулезич.

Подслушвания заради протестите са били и действащи магистрати като прокурора от Софийската колегия Дарин Христов и адвокат Румяна Ченалова. Въпреки, че списъкът все още не е официално потвърден, част от подслушваните са категорични, че ще търсят правата си по съдебен път.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 0
Илиана
преди 2 години
Отдавна трябваше Борисов, Доган, Тома Биков, Костов, Цветанов, Дончев, Пеевски, Октай, Божков и т н. Да са в затвора. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Деливерски
преди 2 години
Там през нощта до колоните на мс,един милиционер с гола кратуна,налагаше падналите младежи,както и в Белене затворниците не са бити.Една *** фуста с опашка на кобила,тази простачка риташе младежите,все едно,че са престъпници,които току що са отнели човешки животи. Голямата "змия" си смени кожата,но отровния й език още е закачен в миризливата й уста! Сигнализирай за неуместен коментар