Разтърсващ разказ за полицейското насилие: Мислех, че умирам! 30 секунди не можех да дишам

Полицаите твърдят, че Даниел Павлов се е съпротивлявал и използвали пропорционална сила

24.08.2021 | 18:59 Редактор: Жаклина Иванова

Депутатите се събраха за Комисията по разследване на полицейското насилие от протестите миналата година. Беше изслушан протестиращият Даниел Павлов, който разказа с подробности за момента на задържането си. Бил е притискан с коляно по подобие на емблематичния случай с Джордж Флойд в САЩ.

"Мислех, че умирам", призна Даниел в Народното събрание.

"В един момент, когато се бях обърнал рязко, изскочиха четирима служители, които ме издърпаха зад полицейския кордон. Там бях повален на земята и главата ми беше силно извита назад със страхотен натиск. Лещите ми бяха избити от очите. В продължение на 20-30 секунди не можех да си поема въздух", сподели потърпевшият.

Полицаите твърдят, че се е съпротивлявал и използвали пропорционална сила. Зад кордона обаче е затиснат от няколко жандармеристи.

"Бях заплашван от полицаи. Поставиха ме на земята, лежах 20-30 минути. Дойде полицай, изля бутилка вода и каза, че сега ще видим", разказа още Даниел Павлов.

След минути идва линейка, която обслужва полицаите, но не и Даниел, твърди самият той. Вместо в кола на Спешна помощ е качен в полицейски бус и откаран в Първо РПУ София. Срещу него са образувани 2 дела. Едното е за хулиганство, от което все още няма резултат. Той печели делото си за незаконно задържане.

Комисията ще разследва и кой е бил служителят на НСО зад мониторите в момента на полицейското насилие от 17 юли. Николай Хаджигенов ще сезира и Софийската градска прокуратура за действията на прокурор Вероника Трифонова, която заяви, че не помни да е видяла насилие.

По случая вече е сезиран и европейският прокурор Лаура Кьовеши.

Пред Комисията председателят ѝ Николай Хаджигенов съобщи кои са 7-те полицаи, заснети да удрят, хвърлят и влачат демонстранти зад колоните на Министерския съвет на 10 юли миналата година. Според Хаджигенов това са Митко Савовски, Стоян Стоянов, Венцислав Георгиев, Али Алиев, Дани Димитрова и Андон Андонов.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК