Оповестиха имената на полицаите биячи от летните протести

Хаджигенов: Това е престъпление, недопустимо за военнопленници

24.08.2021 | 18:08 Редактор: Тодор Петров
Оповестиха имената на полицаите биячи от летните протести

Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи граждани оповести имената на полицейските служители, участвали в охранителните мероприятия на 10.07.2020 г. под колоните на Министерския съвет. 

Това са Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов, Венцислав Георгиев и Иван Филипов, определени във въпросната вечер за работа със задържани лица. 

На 4-ма от тях са наложени дисциплинарни наказания за упражнено насилие върху протестиращи. Гл. инспектор Андонов е санкциониран със "забрана за повишаване в длъжност" за срок от 2 години, мл. инсп. Стоименов – за 1 година, а мл. инспектори Димитрова и Алиев – с "порицание" за срок от 6 месеца.

Записите от охранителните камери на МС са сред материалите, изпратени по предварителната проверка на СДВР до прокуратурата.

Според вещите лица, кадрите позволяват "лицево-идентификационно изследване, при наличие на сравнителен материал". Проверявани са материали от камерата на журналиста Иво Божков, посочен като свидетел на събитията от един от арестуваните, камерите в 3-то РУ, където арестуваните са отведени след задържането им, както и "оптичен носител с надпис Verbatim DVD-R, 4.7 GB, поставен в прозрачен найлонов плик тип джоб, съдържащ записи от видеонаблюдението пред сградата на МС от 22:30 до 23:30 часа". 

Последният съдържа 2 файла, на които се наблюдават „действия по задържане на граждански лица, едно от които от женски пол. Спрямо лицата видимо е използвана физическа сила и помощни средства“, се посочва в документа.

"Това означава, че тези кадри са били на разположение на прокурор Трифонова. На тях ясно се вижда извършващото се полицейско насилие над оковани в белезници лица. Това е престъпление, недопустимо за военнопленници, камо ли в уж цивилизована държава и уж демокрация", коментира председателят на парламентарната комисия Николай Хаджигенов

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК