Искат отстраняването на шефа на НСО и европрокурор заради полицейското насилие

Това решение взеха депутатите от временната ресорна комисия в парламента

13.09.2021 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

Временната ресорна комисия в парламента поиска да бъдат отстранени началникът на Националната служба за охрана и обвинител от европейската прокуратура. Причината е полицейското насилие на протестите миналото лято и бездействието по отношение на агресията над мирни демонстранти.

Пет заседания отнеха на депутатите, за да решат кой е отговорен за липсата на разследване на полицейското насилие на протестите.

"НС ще направи препоръка, доколкото нямаме други правомощия, да бъдат отстранени и разследвани шефът на НСО, дежурният офицер, служителят на видеонаблюдение. Същите препоръки и обръщане на внимание към ВСС и Европейската прокуратура по отношение на Вероника Трифонова. Тя е била прокурорът, който е наблюдавал проверката за полицейското насилие", обяви председателят на комисията адв. Николай Хаджигенов.

Не всички депутатите бяха съгласни с мерките спрямо ген. Емил Тонев и делегирания европрокурор Вероника Трифонова. 

"Не сме ние органът, който да дава указания кой да бъде назначаван и кой - уволняван. Има компетентни органи. Шефът на НСО се назначава по обвързаната компетентност. Предлага се от МС и се назначава с указ на президента", подчерта ген. Атанас Атанасов.

От Националната служба за охрана отказаха да коментират искането на депутатите. А освен насилие, народните представители констатираха и незаконно подслушване по време на антиправителствените протести. 

Около 1000 СРС-та са били насочени към протестиращи, което прави около 1/7 от общо исканите СРС-та за една година. Сред тях има журналисти, учители и студенти. 

Част от парламентарните групи са готови да внесат промени в Закона за специалните разузнавателни средства, които да затегнат контрола по тяхното прилагане. Измененията ще могат да се разгледат най-рано от следващото Народно събрание.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК