Втора учебна година се откри под знака на пандемията

Родители и учители се надяват на присъствено обучение

15.09.2021 | 19:17 Редактор: Елеонора Танева

Първи трепети и емоции за първия учебен ден и в страната. Училищата посрещнаха децата при спазване на специални мерки за сигурност. А в Бургас бяха обновени 90 класни стаи.

В Русе учебната година започва със сто първокласници повече, спрямо предходната. Близо 1600 първолачета за първи път прекрачиха училищния праг.

"Уникално е усещането! За първи път имаме първокласник. Никой не иска маски, искаме вече всичко да приключи и се надяваме да приключи скоро", споделя развълнуван родител.

"Според мен няма как в първи клас да научат нещо в онлайн обучение, но ако стигнем пак до там да ни затворят, ще се оправим някак", каза Росиан Мартинов.

Училищата В Русе са в готовност да посрещнат предизвикателствата на обучението в противоепидемичната обстановка и са се погрижили да осигурят максимално безопасността и комфорта на учениците.

"Категорично никакви притеснения нямаме, защото сме взели всички адекватни мерки съобразени с инструкциите с епидемичната обстановка във връзка с Ковид-19 . Направили сме графици, с които учениците в различни часове ще започнат учебните си занятия", уточни директор на едно от училищата в града.

2000 първолаци в Бургас влязоха в 90 класни стаи, които през това лято бяха напълно обновени и технологично оборудвани по общинската програма "Първокласно начало". Едно от тези училища е "Любен Каравелов". Учебните помещения са оборудвани със специални антибактериални настилки на пода, лед осветление, модулно обзавеждане, нови индивидуални чинове с възможност за различни конфигурации. Освен обновените класни стаи, 12 площадки в училищни дворове са приспособени за провеждане на изнесено обучение на открито.

Учебната година ще бъде присъствена, директорите на училища ще имат възможност сами да преценяват дали паралелки или цели випуски да преминават временно към онлайн обучение в случай на над 10% отсъстващи деца.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК