Какъв ще е съставът на новия служебен кабинет и ще правят ли Петков и Василев партия?

Радев обяви, че подкрепя не партии, а ценности (сред тях и тези на социалистите)

14.09.2021 | 17:44 Редактор: Здравко Черкезов

Президентът вече обяви, че няма да има промяна в политиката на следващия служебен кабинет, но засега остават без отговор следните въпросите: 

Ще влязат ли в новия кабинет министри от сегашния и ще има ли политически проект на Кирил Петков и Асен Василев? Кой ще е част от него и ще има ли нов политически проект на част от настоящите министри?

Макар и неясен, съставът на новия кабинет ще има вече позната политика – започната от настоящото служебно правителство.

"Няма да има промяна в политиката на новото служебно правителство и укрепването на държавността остава основен приоритет. Това служебно правителство ще продължи да работи за оздравяване на държавността и възвръщане на доверието в институциите", подчерта Румен Радев.

Доверие чрез повторна покана за участие в служебен кабинет държавният глава не е гласувал на никой от сегашните министри, уточни Бойко Рашков

"Нямам предложение и още никой няма предложение. Президентът беше ясен. Ще чуете това на 16-и. Каквото реши президентът – това ще бъде", категоричен бе силовият министър.

С решението на президента ще бъде обявено и това на служебния икономически министър Кирил Петков, но за участие в собствен политически проект. 

"Докато съм служебен министър, аз за политика и бъдещи стъпки няма да говоря. Два дена са си два дена", каза икономическият министър.

"С президента съм имал много положителни разговори. Моята гледна точка, когато взимаме решението с Асен Василев, е как може да продължим промяната по най-ефективния начин. Със сигурност ще бъдем част от промяната, имаме енергия за това", добави Петков.

За обща промяна чрез нов проект двамата министри обаче не са водили разговори със силовия вицепремиер. 

"Такова нещо няма. Просто някой има някаква цел, за да постави моето име наред с имената на Василев и Петков. Не знам с каква цел се прави това", призна Рашков.

Дали държавният глава ще гласува доверие на кадри от служебния си кабинет за редовно правителство – Радев не отговори. 

"Подкрепям ценности, а не партии", подчерта президентът.

Сред тях – и ценностите на социалистите, обяви още Радев. Кандидатурата му за президент пък ще бъде издигната съгласно методологията, определена от ЦИК.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК