Борисов иска да бие Радев с обща кандидатура на демократичната общност за президент

До седмица-две ще излъчим кандидата си, заяви лидерът на ГЕРБ

12.09.2021 | 13:42 Редактор: Елеонора Танева

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че няма да е кандидат за държавен глава. Но не даде отговор кои ще бъдат номинираните за президент и вицепрезидент от партията. 

"Никога не ми е бил интересен този пост. Най-добре е да има една обща кандидатура на демократичната общност срещу диктатурата на Радев и тя ще е успешна. До седмица-две ще излъчим кандидата си", заяви Борисов.

Все пак, според лидера на ГЕРБ, сега е трябвало да се направи правителство, защото нищо няма да се промени и след третия вот. 

"135 млн. лв. струват новите избори плюс предишните два - близо половин милиард похарчени грешни пари. Аз мисля, че е груба грешка, при тази коалиция в парламента, въобще да се ходи на избори. Какво ще постигнат на тези нови избори? Какво между тия партии ще се промени през следващите два месеца, че да се заобичат и да направят правителство? Ако не направят, пак ще са минали президентските избори, тогава цялата вина Радев ще прехвърли върху партиите", убеден е лидерът на ГЕРБ.

Вече е ясно, че изборите ще са две в едно, на 14 ноември. Президентът обаче не каза кога ще разпусне парламента. 

Според бившия служебен премиер проф. Георги Близнашки провалът на 46-ия парламент е бил предопределен, тъй като протестните партии не били готови да управляват. Според него Радев е направил всичко възможно, за да се случи този сценарий. 

"Всъщност той нарушава Конституцията всеки час, всеки ден, със забавянето на разпускането на 46-ото НС, той трябваше веднага да разпусне Народното събрание. Конституцията е ясна, няма място за интерпретации", категоричен беше юристът.

Според социолога Кънчо Стойчев обаче президентът не нарушава Конституцията.

"В момента, в който датата е 14-и, 60 дни е максималният срок. Те може да са 57-58, но не могат да са под 50, защото няма технологично време. Едни избори си имат календар и график, за да се организират", обясни социологът.

Въпреки, че това ще са третите парламентарни избори за тази година, Стойчев очаква, че ще има висока избирателна активност.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
мафията
преди 2 години
Каква демократична общност? Това е лицето на мафията! Всеки, който подкрепи излъчения от него кандидат, подкрепя мафията! Сигнализирай за неуместен коментар