Министър Комитова с опит да спаси водния проект на Добрич

Търсят се начини за усвояването на 113 млн. лв. евросредства за подобряване на водоснабдяването

09.09.2021 | 11:28 Редактор: Елеонора Танева
Министър Комитова с опит да спаси водния проект на Добрич

Възможностите пречиствателната станция за отпадни води на "Албена" АД да бъде предоставена за управление на ВиК Асоциацията в област Добрич са обсъдени на среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова. По този начин собствеността ще стане публична.

Така ще може да бъде спасена инвестиция от над 113 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването, отвеждането  и пречистването на отпадните води в област Добрич.

Съоръжението обслужва хотелите в комплекса, както и съседните населени места Кранево и Оброчище. Към момента станцията е частна собственост на курортното дружество и това крие риск област Добрич да загуби безвъзмездните европейски средства за подобряване на водоснабдяването. 

Проектът предвижда инвестиции за реконструкция на ВиК мрежи, помпени станции, резервоари, водни кули, модерни системи за дезинфекция и довеждащи водопроводи в Добрич, Каварна, Балчик. Включено е и модернизиране на пречиствателните станции за отпадни води в Албена, Каварна и Балчик и изграждане на нови колектори за дълбоководно заустване, което ще гарантира чистотата на морската вода в района.  

Министър Комитова посочи, че ВиК-Добрич вече е подало проекта за кандидатстване по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., но собствеността на станцията в Албена е пречка пред отпускането на средствата от ЕС. 

Снимка: Пресцентър МРРБ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК