Протест срещу безводието в Стожер блокира пътя Добрич – Варна: Подложени сме на геноцид!

Провеждани са многократни срещи с директора на ВиК Добрич, но решение на проблема няма

22.07.2021 | 19:48 Редактор: Десислава Атанасова

Жителите на добричкото село Стожер блокираха за кратко днес пътя Добрич – Варна. Те протестират срещу безводието, на което са подложени от 10 месеца и настояват за оставката на директора на ВиК дружеството.

С многократно пресичане на пешеходната пътека в центъра на селото, местните жители изразиха недоволството си от геноцида, упражняван над тях.

"Аз не мога да повярвам къде всъщност живея и как е възможно това в 21 век да се случва – да нямаш с какво да се изкъпеш, да си измиеш чиниите и всякакви останали битови нужди. В момента отивам на работа, тъй като работя с ученици във Варна, и можете да си представите как отивам", каза Лилия Маргаритова.

"Просто селото е подложено на геноцид! То няма бъдеще това село без вода. Ние ходим по съседни села с тубички да си носим вода – това ли е бъдещето на България?!", попита Марияна Атанасова.

Хората тук отдавна са се отказали да използват перални и съдомиялни, защото уредите горят.

"На ден дали ще текне за 5 минути, не може да напълниш една бутилка вода и тя не е годна. С това малко дете, налага се да купуваме вода, можете да си представите, ако нямате пари да си купувате и да готвим и да перем, за всичко. Много е трудно! Плъзват зарази, плъзват микроби, ходим само с препарати и се чудим как да чистим", разказа Димитричка Костадинова. 
 

"Може да е по-висока цената на водата, но си я искат хората, няма проблем – дори на това са готови", обясни общинският съветник Икбал Мариянов. 


Провеждани са многократни срещи с директора на ВиК Добрич, но решение на проблема няма.

"Той твърди, че в село Стожер има вода. Протестите ще продължат, докато нямаме резултат с водата. Готови сме на всичко! Сам и само да имаме вода", категоричен е кметът на село Стожер Илко Митков. 

Директорът на ВиК Добрич се скри от екипа на телевизията, въпреки уговорената среща.

Повече вижте в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК