България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В България има сериозен риск от безводие - консумацията надвишава ресурсите

"Грийнпийс" - България с въпроси към бъдещите депутати

23.03.2021 | 07:56 Редактор: Ралица Братанова

Комплексните и значими язовири, които се наблюдават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), са с 65% по-пълни спрямо същия период на миналата година, става ясно от доклад преди дни.

Въпреки това от "Грийнпийс" - България изпращат послание и въпроси към бъдещите депутати относно запазването на водните ресурси в страната.

"Водата и нейното опазване трябва да бъде приоритет и на хората, които желаят да ни управляват. От друга страна, е дълбоко свързана с темите, по които работим - климатичните промени, замърсяването, консумацията от големи индустриални източници. Всички тези елементи са обединени и затова искаме ясна позиция от управляващите", заяви координаторът на кампаниите на "Грийнпийс" - България Меглена Антонова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ, въпреки че в момента имаме добро количество вода в язовирите, не означава, че по-късно през годината няма да има засушаване.

"Другото, което ни притеснява е, че в България има сериозен риск от безводие, защото консумацията е повече от наличните дългосрочни ресурси. Трети проблем е качеството на някои от тези водни ресурси", посочи Антонова пред Bulgaria ON AIR.

Именно заради това от организацията настояват за политики, насочени към адаптиране на климатичните промени

"Другият елемент е избиране на политики, които целят да консумираме по-малко вода. Трети елемент е засилен контрол на местата, където има заустване на отпадъчни води и могат да бъдат замърсени", допълни координаторът на "Грийнпийс" - България.

Тя отбеляза, че язовирите са места, за които всеки месец се определя график и там е много важно как се приоритизира. 

"Перник беше един от примерите, в които се видя, че има много разхищаване на вода и приоритетно се даваше на други консуматори. В момента се е обърнала тази тенденцията. Графикът от март месец показва, че повече вода се дава за питейни нужди и това трябва да продължи - да не е само на едно място заради обществения интерес, а в цялата страна", заяви още Антонова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Този недостиг е световен проблем и всички трябва да се замислим! Сигнализирай за неуместен коментар