Министри увериха: Няма опасност от преливане на язовири

Христо Терзийски, Теменужка Петкова, Емил Димитров и Лъчезар Борисов отговаряха пред депутатите

14.01.2021 | 13:40 Редактор: Ивет Арабова

В парламента четирима министри отговаряха пред депутатите - овладяна ли е ситуацията след наводненията и справила ли се е държавата. Частичното бедствено положение в няколко общини остава, но няма опасност от преливащи язовири, увериха министрите. 

"Падналите значителни количества валежи и бързото снеготопене значително усложниха оперативната обстановка в областите София, София-област, Перник, Бургас, Смолян, Благоевград, Монтана, Враца и Кюстендил", каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

"Без електрозахранване или с проблеми с електрозахранването са 26 населени места и 4227 клиенти", подчерта министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"За 4 часа се излива норма, която е иначе за 4 месеца. Само си представете, ако сте вкъщи, в банята и се къпете - пускате един бойлер, сифонът го поема. Пуснете 160 бойлера, ще видите, че няма да може да го поеме", коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро.

"Климатичната обстановка беше изключително тежка, като стойностите на валежите в периода 7-12 януари бяха изключително интензивни", отбеляза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Докато депутатите изслушваха министрите Върховна административна прокуратура поиска да се извършат незабавни проверки, чрез които да се установи дали е възможно незаконен добив на инертни материали от коритата на реките да са довели до разливите им. Реките, превърнали се в подвижни сметища, министърът на околната среда обясни така: "Някои нарочно, други случайно, правят нерегламентирани сметища. Най-често са около реките".

И ако преди два месеца отново в парламента екоминистърът обяви тревога от безводие и суша, то днес увери, че язовирите са пълни и основание за притеснение няма.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК