Васил Велев: Минимална пенсия въобще не трябва да има, 3/4 ще я получават

Този предизборен популизъм се умножава, смята председателят на АИКБ

08.09.2021 | 21:40 Редактор: Здравко Черкезов

Компромисно решение за пенсиите прие бюджетната комисия. Предложението е от 1 октомври до 25 декември да се дават 120 лв. добавки, а от 25 декември минималната пенсия да стане 370 лв. и останалите пенсии да нараснат с 12%. 

"Подкрепихме предложението на кабинета за актуализация на бюджета с препоръката да не се пипа минималната пенсия. Минимална пенсия въобще не трябва да има. Пенсията трябва да е такава, какъвто е осигурителният принос", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в "Денят ON AIR".

Увеличението на минималната пенсия е популизъм, като резултатът е красноречив: минималната пенсия застигна средната, стана ясно от думите му.

"3/4 от всички пенсионери ще получават минимална пенсия. Тоест и тези с висока квалификация, и тези със средна, и тези с ниска. И тези, които са се осигурявали на среден осигурителен доход върху пълното си възнаграждение, и тези, които са укривали доходи, не са плащали данъци, крали са от всички нас. И те ще получават една и съща пенсия", обясни председателят на АИКБ.

Според него с този си акт парламентът казва на всички: "Няма нужда да се осигурявате на реални доходи, осигурявайте се върху минимална заплата".

"Даже може върху 1/2 от минималната заплата да се осигуряват, накрая всички ще получат минимална пенсия. Този предизборен популизъм се умножава", отбеляза Велев.

От АИКБ са на мнение, че България е проспала месеците, когато е трябвало да се изработят ефикасни мерки в подкрепа на бизнеса. 

Противоепидемичните мерки може и да са умерени, но липсва адекватна подкрепа за пострадалите сектори, стана ясно още от думите на Велев.

"Когато се взимат едни мерки, трябва веднага да влязат в сила икономически. Когато има криза и има специални европейски политики за подкрепа и насърчаване на заетостта и предприятията, ние не бива да правим по-малко от средното, което правят другите страни. Ние по този начин изоставаме допълнително. Това трябва да се осъзнае", завърши председателят на АИКБ пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК