Даряваме Pfizer на РСМ и AstraZeneca на Босна, продаваме Moderna на Норвегия

Кацаров: Изборът е или да унищожим тези ваксини, или да ги дарим на друга страна

08.09.2021 | 12:08 Редактор: Тодор Петров
Даряваме Pfizer на РСМ и AstraZeneca на Босна, продаваме Moderna на Норвегия

Дарението от 50 хиляди дози от ваксината срещу Ковид-19 на Pfizer за Република Северна Македония (РСМ) бе окончателно одобрено от Народното събрание.

То предизвика и спорове в пленарната зала, но министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров аргументира стъпката с това, че срокът на годност на въпросните дози изтича, а в България няма достатъчно силен интерес към ваксинацията.

"Като правителство поехме този ангажимент, вярвайки, че няма Народно събрание, което да не подкрепи, ратифицирайки такъв договор след като изборът е или да унищожим тези ваксини, или да ги дарим на друга страна", заяви Кацаров.

На първо четене беше одобрено и дарение от ваксини на AstraZeneca за Босна и Херцеговина. Спор в пленарната зала предизвика ратификацията на споразумението с Норвегия. То е за препродажба на 100 хиляди дози от ваксината на компанията Moderna за над 3,7 милиона лева. 

От ГЕРБ изразиха съмнения в необходимостта от тези сделки:

"Като се има предвид, че никой не е виждал договорите, предлагат се по много странен механизъм за ратификация, т.е. по странни членове от Конституцията, които нямат касателство по темата, нещата започват да изглеждат наистина подозрителни", каза депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, цитиран от БНР.

Споразумението за препродажба на ваксини на Норвегия беше ратифицирано на първо четене с единодушие, като депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК