Кирил Петков: 630 млн. лв. бяха дадени за язовири без конкурс или обществена поръчка

ДКК е излишна и трябва да влезе в ликвидация, смята икономическият министър

31.08.2021 | 22:30 Редактор: Здравко Черкезов
Кирил Петков: 630 млн. лв. бяха дадени за язовири без конкурс или обществена поръчка

Държавната консолидационна компания (ДКК) е излишна и трябва да влезе в ликвидация. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков след като вчера Сметната палата излезе с доклад, в който се твърди, че държавата не е стопанисвала ефективно своите предприятия в периода, когато министър беше Емил Караниколов. 

ДКК обединява търговските дружества, стопанисвани от Министерството на икономиката. Тук са както малки фирми, така и големите предприятия от военнопромишления комплекс и строителния бранш. Именно над тях министърът няма непосредствен контрол, а печалбите ми се отчисляват към големия холдинг, информира БНР. 

"630 млн. лв. бяха дадени за язовири без конкурс или обществена поръчка. 190 млн. лв. за правителствен комплекс, без обществена поръчка", посочи министър Кирил Петков и заяви, че за да се спре подобно източване на средства вече е поставено началото на процеса по ликвидацията на компанията 

"Това обаче не е лесен процес, защото ДКК има много договори, които са свързани с външни фирми и с Банката за развитие и трябва да преструктурираме заемите така, че банката да не бъде ощетена".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК