Язовири са били ремонтирани в пъти по-скъпо от пазарните цени (ОБНОВЕНА)

"В тях не може да има вода и не могат да бъдат използвани нито за поливане", каза Кирил Петков

14.06.2021 | 13:41 Редактор: Искра Ангелова

Три станаха язовирите, които са ремонтирани, но празни. Затова сигнализира служебният министър на икономиката Кирил Петков. Съоръжения край Сливен са завършени по документи, но не са влезли в експлоатация, а цените за реконструкцията им са завишени в пъти над пазарните. Предходният министър отрече твърденията и отправи обвинение, че язовирите са източени умишлено в последните дни с предизборна цел. 

По документи ремонтът на язовирите край Сливен е завършил на 31 декември миналата година. На практика шест месеца по-късно на мястото вместо вода има трева. Според служебното министерство – тъй като обектите не са предадени във владение на държавното предприятие, което ги стопанисва. 

"По закон те в момента не могат да бъдат завирявани. В тях не може да има вода и не могат да бъдат използвани нито за поливане, нито  за други неща. За мен освен това, което ще споделя след малко и за цените – това е безстопанственост", каза Кирил Петков.

Бившият министър на икономиката обаче твърди друго – безстопанственост има, но не заради злоупотреби, а заради административно забавяне и на практика незавършен ремонт. 

"Проблеми по отношение на собствеността, скиците и целия процес по прехвърляне от страна на общините и предаване на документи. Току- що приключва техният ремонт и по време на ремонта те са били изпуснати при стартирането на ремонта. Затова се вижда и това състояние от снимките", посочи Лъчезар Борисов.    

Според служебния министър цените на бетона и транспортните разходи в двата язовира – са завишени. 

"Много странно, че другите два язовира са в Сливен, а този е в Ловеч, но транспортните разходи са едни и същи – на 1,16 на тон/км за превозване на маса. Това за мен грубо казано е 5 пъти по-скъпо от пазарната цена", допълни Петков.

"Такава цена в проектите няма. Явно колегите или консултантите на министъра на икономиката използват общата сума по цялото полагане на бетон и тук най-вероятно изпускат часовата ставка, за труд, изпускат докладно-складови разходи, печалба", подчерта Борисов.  

Ремонтът на двата язовира край Сливен е струвал приблизително 2 млн. и 500 хил. лв. Според кмета на Злати войвода водоемът е готов отдавна. 

Източен умишлено според ГЕРБ е язовир „Пазар дере“ край Ловеч, където служебният министър показа лично как водата се измерва с бутилка от безалкохолно. 

"Ето я графиката какво е било нивото, какво се е случило. Ето и снимката от 31-ви май, където язовирът е пълен от контролно-измервателнаат система, каквато има абсолютно всеки язовир, който е ремонтиран", каза още Борисов.

"Това за мен ако не беше трагично, щеше да е смешно. Както виждаме освен, че съм ги изпуснал – съм ги и затревил", подчерта Петков. 

Дали и защо язовир „Пазар дере“ е затревен ще каже Върховната касационна прокуратура, която е започнала проверка на твърденията. Сигнал и за другите два ремонтирани, но не празни язовира също ще бъдат подадени до държавното обвинение.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК