Политическото напрежение расте: БСП иска диалог, докато ИТН и ДБ се карат

Асен Василев може да получи покана за участие в нов кабинет

27.08.2021 | 13:39 Редактор: Здравко Черкезов

Обратното броене за нов кабинет започна, а неговото сформиране изглежда все по-трудна задача. Левицата иска диалог, но вместо това тонът между останалите се изостря. 

"Въпросът е към Христо Иванов. Той докара нещата дотук. Питайте него какви са шансовете за кабинет. В крайна сметка, благодарение на политическото му късогледство и глупостите, които изприказва, отговорността е негова", заяви председателят на ПГ ИТН Тошко Йорданов.

"А, да! Към тази отговорност може да включите и Мая Манолова", добави той.

"Аз в диалози с г-н Йорданов нямам намерение да влизам. Искаш подкрепа, а обвиняваш останалите, че те ти искат нещо. Това е абсолютна рецепта за катастрофа", отвърна Христо Иванов.  

ДБ няма да подкрепи кабинет на БСП. В опитите на левицата демократите виждат предизборна кампания. 

"Истината е, че е проучвателният мандат ще бъде неуспешен. От 4 април партиите на протеста и другите, с изключение на ГЕРБ, подведоха хората, че ще има управление. Някои партии си изградиха предизборната кампания с реторика срещу ГЕРБ", посочи Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

Така единствено "зелена светлина" дават от ИБГНИ, с които вече има неофициални разговори за консултации, но идеи за имена в бъдещ кабинет - нямат. 

"Г-жа Нинова е тази, която трябва да определи формата на разговорите, отговорността и съответно възможната подкрепа. Зависи от изкуството да преговаряш", коментира депутатът от ИБГНИ Арман Бабикян.  

Едно от евентуалните лица, което може да получи покана за участие в нов кабинет, е служебният финансов министър Асен Василев. За да приеме обаче, той има конкретни условия. 

"МС, като един колегиален орган, трябва да бъде сформиран с колеги, с които може да се работи и имаме обща визия какво да се случва. И не на последно място, не обичам телефонни обаждания, така че трябва да я има тази свобода за вземане на решения", посочи министър Василев.

Консултациите на БСП с останалите три партии започват тази неделя.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК