Смъртоносна игра: Деца лягат сред прeминаващи с висока скорост коли

Опасното предизвикателство сред тийнейджърите е провокирано от  интернет приложението TikTok

26.08.2021 | 19:08 Редактор: Юлия Христова

Смъртоносна игра: деца лягат на пешеходна пътека сред прeминаващи с висока скорост автомобили в Горна Оряховица. Случаят е отпреди два дни и предизвика бурна реакция в социалните мрежи, а институциите се задействаха веднага.

Опасното предизвикателство сред тийнейджърите е провокирано от  интернет приложението TikTok. Децата изскачат рязко на пътя и лягат пред колите за ужас на шофьорите, като в последния момент се изтеглят от пътното платно.

"Точно преди две седмици, прибирах се от морето и на влизане във Велико Търново, както карах, едно дете  изведнъж скочи на пешеходната пътека – легна, наближих го, спрях  и изведнъж то стана и избяга! В последния момент - рефлекс - набих спирачките и слязох да видя какво стана - то детето избяга. Явно това е модата - изведнъж скачат, лягат докато наближи колата, стават и изчезват", каза Димитър Байдаков.

Невръстните участници в опасната игра от Горна Оряховица до момента не са открити. От полицията веднага са предприели мерки, за да не се стигне до инциденти.
 
"Към момента не са подавани официални сигнали от страна на непълнолетни и малолетни. Работи се по случая, ако има установени такива случаи, и имаме записи от камери, децата се бъдат установени и ще бъде взето отношение! Направихме едно събиране, на което беше уточнено и разяснено на служителите- при установяване на такива нарушения, каквото е лягането на пешеходните пътеки от страна на децата, веднага да бъде докладвано", посочи ст. инспектор Галин Георгиев от "Пътен контрол" – Горна Оряховица.

Според специалистите децата са най-лесната мишена на опасните моди в интернет, тъй като са неопитни и лекомислени.

"Инспекторите от ДПС заедно с районните инспектори по места ще засилят дейността си във връзка с изнасянето на лекции и беседи в учебните заведения през новата учебна година", обясни Ивелин Иванов от Детска педагогическа стая

В училищата също са разтревожени от опасната игра на пътното платно и също са взели мерки.

"За случая разбрахме от социалните медии, аз още веднага, когато прочетох, информирах колегите от нашето училище, имаме Viber и Facebook група - да информират родителите за случващото се в групите на класовете", подчерта директорът на СУ "Максим Райкович“- Лясковец Даниела Арабаджиева.

Въпреки че по случая институциите се задействаха бързо, най-голямата отговорност за децата си остава на родителите, които често не са наясно какво правят те през ваканцията.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК