Аларма за родителите: В TikTok дебнат опасни предизвикателства за децата ви

Технологичният гигант не може да се справи с проблема, смята Станислав Касчийски

24.08.2021 | 16:25 Редактор: Здравко Черкезов
Аларма за родителите: В TikTok дебнат опасни предизвикателства за децата ви

TikTok от началото на годината е изтрила 11 млн. акаунта, от които 7 млн. са на лица под 13 години. Те, според правилата на социалната мрежа, не може да я ползват. Сега има нови ограничения за "по-малките" акаунти на лица над 16 години, които нямат право да пускат клипчета. Това са малки ограничения, които лесно могат да бъдат избегнати, и са далеч от генералния проблем на TikTok. Това сподели Станислав Касчийски, специалист по дигитални медии, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Преди дни стана ясно, че в България дете е с опасност за живот заради това предизвикателство в TikTok, свързано с поглъщане на магнитни топчета. По думите на госта подобна мода обикновено тръгва от производителите на дадени продукти. Така те стават желани в кратък период от време чрез социалните мрежи и всички деца ги искат, независимо дали знаят какво да правят с тези изделия, както и какви са рискoвете от ползването им.

Това далеч не е първият подобен случай, посочи Касчийски, като и преди се е стигало до болнично лечение. След като подобни случаи приковат общественото вниманиe, TikTok започва да крие или изтрива публикации и те стават по-трудни за намиране и по-рядко стигат до децата, но за сметка на това излизат нови предизвикателства, допълни той.

Например в момента има такова за замразен мед, който се яде като близалка, а в по-големи кoличвства може да доведе до проблеми.

Касчийски е категоричен, че е много важно родителите да са наясно и да следят къде и как децата достигат до интернет съдържание, защото предизвикателствата не са нещо ново. Възможността на малките сами да се изявяват, без да искат позволението или одобрението на родителите си, както и бързото получаване на широко одобрение онлайн са факторите, които пристрастяват. 

Експертът смята, че не е невероятно TikTok да промени своята политика по отношение на аудиторията заради натиск от страна на правителствата. Но по неговите думи е трудно е да се прави бизнес, когато част от аудиторията е под 13 години.

Гледайте целия разговор в BloombergTV.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК