Майка: Детето ми погълна магнити заради TikTok, лекарите бяха в шок

В България вече има няколко случая на оперирани деца, след като са погълнали магнитни топчета

20.08.2021 | 19:15 Редактор: Жаклина Иванова

Нова опасна мода в социалните мрежи. В България вече има няколко случая на оперирани деца, след като са погълнали магнитни топчета.

По думите на лекарите тези магнитни топчета са много опасни за живота на децата. Трудни са за диагностика, а симптомите се появяват много по-късно. Произведените в Китай топчета са направени от много силна магнитна сплав. Когато попаднат в корема, залепват едно за друго и могат да бъдат изкарани единствено оперативно.

Шестгодишната Мария от Бургас в началото на юни месец поглъща три магнитни топчета. Майка ѝ Гинка Димова разбира месец и половина по-късно, когато детето получава силни болки в корема.

"Закарахме я в болницата в Бургас, като там бяха направени ехография и рентгенова снимка. Установи се, че детето има три метални и кръгли тела, които са в долната част на корема - близо до червата .За съжаление, лекарите в Бургас не са бяха сблъсквали с такъв случай ", сподели тя.

Родителите на шестгодишната Мария разбират от нея, че ги е погълнала, за да изпълни предизвикателство в TikTok, чак когато тя е приета по спешност в "Пирогов".

"Било е по невнимание, защото се е опитвала да сложи пиърсинг на езика си, точно както показват на тези видеоклипове. Тези магнити не са класифицирани като играчки според Европейските стандарти и следователно не би трябвало да бъдат продавани като такива", добави още майката на Мария.

Закупуването на тези магнитни топчета в интернет отнема по-малко от 5 минути. Според търговците тези антистрес играчки нарушават най-малко 10 правила от регламента за внос. От голяма верига за детски стоки подемат инициатива за регламентирането им като опасни.

"Като описание няма нищо, но дори и да имаше, децата не четат какво пише на етикетите, а често и родителите не четат. Самият факт, че такъв тип стоки са широко рекламирани, е опасен за здравето на нашите деца. Очевидно, не е лесно, но ако не полагаш никакви усилия да го регулираш, тогава става невъзможно", каза собственикът на верига за детски играчки Мариан Колев.

Магнитните топчета, които все повече се използват в България, са забранени за продажба вече в Португалия и Великобритания.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК