Ива Митева: Депутатите няма да гласуват кандидатурата на Пламен Николов за премиер

Избори две в едно са напълно възможни, категоричен е конституционалистът Атанас Славов

10.08.2021 | 18:40 Редактор: Елеонора Танева

Председателят на парламента Ива Митева заяви, че на заседанието си в сряда депутатите няма да гласуват кандидатурата на Пламен Николов за министър-председател, тъй като е внесъл искане за оттегляне и нямало какво да се гласува.

Оттеглянето на проектокабинета на "Има такъв народ" точно преди гласуването му в пленарна зала е прецедент. Решението на партията на Слави Трифонов се оказа недостатъчно да спре гласуването в Народното събрание. Затова в късния следобед номинираният за премиер Пламен Николов изпрати писмо до президентството, за да оттегли кандидатурата си по лични причини.

Според конституционалистите и това не може да спре процедурата. Така депутатите трябва да гласуват кандидатурата на Николов, въпреки неговото оттегляне. 

Според експерти президентът трябва да завърти парламентарната рулетка до 7 дни и вторият проучвателен мандат да отиде в ръце на ГЕРБ. Най-вероятно обаче третите парламентарни избори няма да се разминат. А датата им може да съвпадне с тази на президентския вот. 

"Няма конституционна пречка да се направят избори 2 в 1. Датата за предсрочни парламентарни избори се определя от президента, а датата за избори за президент се определя от парламента. За да има избори 2 в 1 трябва да има две решения на две различни институции", обясни преподавателят по конституционно право Атанас Славов. 

За да съвпаднат изборите, те трябва да се проведат в края на октомври. Това е политически прецедент, който изправя пред предизвикателство конституционалистите и юристите в Народното събрание. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК