Проф. Христова: В подножието на Ковид-вълната сме, ще имаме 1 000 случая дневно

"Делта вариантът два пъти по-често протича по-тежко", заяви тя

08.08.2021 | 17:11 Редактор: Искра Ангелова
Проф. Христова: В подножието на Ковид-вълната сме, ще имаме 1 000 случая дневно

В подножието сме на новата Ковид-вълна, никой обаче не може да предвиди колко ще е висока тя. Това каза пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя потвърди, че наличието на 1 милион напълно ваксинирани у нас ще повлияе върху това тази вълна да не е толкова сериозна. Друг фактор е разумното поведение и спазването на мерките: "Случаите се покачват, но все още България стои добре на европейската карта. В пъти повече е заболяевамостта предимно в южните страни – Испания, Франция, донякъде Италия и Гърция, а ние сме с над 30 на 100 хиляди за две седмици. Имаме още път до влизане в оранжевата зона."

До седмица-две ще имаме над 1000 случая дневно, поясни проф. Христова.

"Има плавно и непрекъснато показване на случаите, което се дължи на доминиращия вече Делта вариант на коронавируса. Ако така продължава, до две седмици най-много ще влезем в оранжевата зона", поясни проф. Христова.

"И оттук насетне до месец-месец и половина след това ще сме в пика на вълната, в момента сме в подножието. Изследвания показват, че Делта вариантът два пъти по-често протича по-тежко и хората се нуждаят от хоспитализация", допълни Ива Христова.

Според нея ваксините запазват висока ефективност срещу този вариант, макар и по-ниска спрямо Алфа варианта. Трябва да се има предвид, че в първите 6 месеца ваксините показват максимална ефективност, а след това постепенно намалява реактогенността на организма.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години