Равносметка: Мандатът е изпълнен, ИТН чака подкрепа от ДБ, ИБГНИ и БСП

"Ако те искат да има нови избори, просто няма да подкрепят кабинета", заяви Тошко Йорданов

06.08.2021 | 18:35 Редактор: Здравко Черкезов

Петък, точно в 5 следобед, кандидат-премиерът на "Има такъв народ" (ИТН) Пламен Николов представи състав на кабинет на "Дондуков" 2. Така първият проучвателен мандат беше изпълнен. 

"От опит знам колко е трудно да се състави кабинет, да се подберат хора, които могат да се сглобят в един ефективен екип. Надявам се, че сте успели с тази нелека задача и продължавате в открит и конструктивен диалог с вашите партньори в Народното събрание да търсите подкрепа обединени в обши цели", каза президентът Румен Радев, след като получи върнатия мандат от Николов. 

Без изненади в състава, Николов представи номинациите за министри в евентуалния бъдещ кабинет, а единственото ново име се оказа това на правосъдния министър, като Иво Атанасов сменя първоначално предложения Момчил Иванов. 

"Спряхме се на Иво Атанасов, защото е изключителен професионалист", посочи Николов. 

На ход е гласуването на проектокабинета в пленарната зала, но това ще се случи след указ на президента, а мандатоносителят очаква подкрепа от три парламентарни групи. 

"Когато президентът издаде указ и когато се гласува в парламента, ще видим кой къде и как гласува. Ясно е, че ние очакваме подкрепа от "Демократична България" (ДБ), "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) и БСП. Ако те искат да има нови избори, просто няма да подкрепят кабинета, решението е в тях. Това е демокрация", заяви зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов. 

Макар да не беше представено официално при държавния глава, ИТН не се отказват от министъра без портфейл по ромските въпроси. 

"Изключително се извинявам за този мой пропуск. Дължи се на вълнение. Съществува такъм министър. Остава си в структурата на правителството. Антония Валентинова е", сподели Николов.

Така бъдещото правителство запазва настоящия брой на министерствата, като добавя министър без портфейл.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК