Христо Иванов: Не съм засегнат от думите на Трифонов, оставаме отворени към ИТН

"Постът на министър-председателя е изключително важен", подчерта съпредседателят на ДБ

02.08.2021 | 16:21 Редактор: Жаклина Иванова
Христо Иванов: Не съм засегнат от думите на Трифонов, оставаме отворени към ИТН

"Премиерът трябва да бъде лидер, "Демократична България" очаква пътна карта от "Има такъв народ" за бъдещето на политическия диалог, как си го представят", коментира пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Утре предстои среща по покана на мандатоносителя.

Иванов декларира, че ще се отнасят с уважение към предлаганите премиер и министри, но няма да са безкритични от гледна точка на високите позиции, които ще заемат.

"Постът на министър-председателя е изключително важен", подчерта той.

По думите му той не е някакъв бушон, който стои начело на Министерския съвет. Съпредседателят на ДБ уточни, че наред с премиерския пост, за него от значение е финансовото министерство, правосъдното, както и културното. Затова от ДБ ще дадат оценка за номинациите на ИТН, след като се запознаят с тях и след като се произнесат колективните органи на обединението.

Според него кандидатите трябва да се ползват с уважение, но не и с безкритичност, защото такава е политическата логика, и не е въпрос на междуличностни отношения, размяна на естетически очаквания кой какво мисли.

"Ще настояваме за уважителен процес, фокусиран върху политическите отговорности", обясни съпредседателят на ДБ.

Христо Иванов добави, че те настояват за ясен ангажимент, независимо как ще е наречен - споразумение или по друг начин. Той увери, че не е засегнат от вчерашните думи на лидера на ИТН Станислав Трифонов.

На утрешната среща от ДБ очакват отговори какви намерения има мандатоносителят. Иванов за пореден път подчерта, че не искат министерски постове и не предлагат имена, предаде БТА.

"Конституцията е съвършено ясна - мандатоносителят, в случая "Има такъв народ", трябва да поеме отговорността да реализира мандат", категоричен е съпредседателят на ДБ.

"Да минем през целия процес и да видим как ще се развие. Ако искат нашата подкрепа, ние сме добронамерени, оставаме отворени, защото обещахме промяна", увери Иванов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Петър Георгиев
преди 2 години
От уважение към BGOnair ще спазвам благоприличие, но този човек все повече издава истинските си намерения, които май не са за България напред. Каквото си посееш Христо.... Сигнализирай за неуместен коментар