ИТН представя министрите пред БСП, ДБ и ИБГНИ без опция за повече промени

От ГЕРБ-СДС са готови да спасят положението с гласуване "За"

02.08.2021 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

Разговорите в търсене на подкрепа за бъдещия кабинет са на финалната права. "Има такъв народ" ще изпрати покани в следващите дни на БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Хората на Слави Трифонов ще запознаят партиите със състава и структурата на своя проектокабинет. 

Това обяви с отворено писмо до медиите председателят на парламентарната група Тошко Йорданов. От партията на Слави Трифонов са категорични, че по време на разговорите няма да става дума за промяна в имената на министрите

Утре ще се проведе среща между ИТН и БСП, на която ще присъства и номинираният за премиер Пламен Николов. От разговорите отпада Движението за права и свободи. ИТН категорично не иска да разговаря с ГЕРБ-СДС.

Покана за среща е изпратена и до ДБ, въпреки че в неделя с видеообръщение във Facebook лидерът на ИТН Слави Трифонов отправи остри критики към действията на Христо Иванов. 

"Мисля, че Христо Иванов си слага по-голяма роля, отколкото има всъщност, той има точно толкова, колкото му е определил суверенът. Като всеки един, и аз, и ти г-н Христо Иванов, и всеки един, който участва в тази история, ще си носи отговорността за действията", заяви тогава Трифонов. 

Няколко часа по-късно дойде и отговорът на съпредеседателя на ДБ Христо Иванов, отново във Facebook.

"Този парламент можеше да реши една стратегическа национална задача: реално да отстраним ДПС от властта. Само тогава можем не просто да "изчегъртаме Борисов", а да разградим в дълбочина модела на корупционното задкулисие. Тази задача е изключително сериозна и не може да бъде реализирана с шоу с импровизации, лансиране за лидерски позиции на случайни бушончета и съмнителни подставени лица, а най-малко - с оформяне на ново задкулисие", написа Иванов.

Критики към първата политическа сила през социалните мрежи отправи и Николай Хаджигенов от ИБГНИ. Според него връченият в петък мандат е противоконституционен. 

"Връчването на мандат за премиер на Николов вероятно е нелегитимно, тъй като е в противоречие с Конституцията", смята Хаджигенов. 

С оглед на политическата криза, от коалицията ГЕРБ-СДС изразиха надежда да бъде съставено правителство, което да реши важните за страната проблеми.

"В момента вървим в някаква елементарна политическа интрига, която е разбираема, други неща са много по-важни. Аз стискам палци да се оправят Слави и компания, защото очевидно са неопитни, което не заслужава упрек", коментира Любен Дилов-син.

При необходимост не е изключена и възможността бутона "За" да натиснат и от ГЕРБ-СДС, посочи още депутатът. 

"Така наречените "системни партии" ще трябва пак да спасяват ситуацията, колкото и да са неприятни. Искрено се надявам, че разумът ще надделее и ще помогнат да стане кабинет. Няма да е добре да оставят на ГЕРБ да спасява ситуацията", каза още Дилов-син.

До края на седмицата трябва да стане ясно каква ще бъде съдбата и съставът на кабинета "Николов".

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 години
Радев и чалгарите му по-ускорено да беснеят, защото много скоро ще бъдат пометени от политическата сцена и на от стадото, а след битката на Свободния свят с феодалните ***. Сигнализирай за неуместен коментар