МС прие на извънредно заседание актуализацията на бюджета

Окончателната дума за промените имат депутатите

29.07.2021 | 18:39 Редактор: Елеонора Танева

Правителството се събра извънредно, като основната тема беше приемането на актуализацията на държавния бюджет. Основното перо е за социални разходи - 575 млн. лв. са отделени за увеличение на доходите и пенсиите,  430 млн. лв. са за бизнеса, а 335 млн. лв. - за здравеопазване.

По-рано в парламента темата предизвика спор между бивши и сегашни управляващи. Служебният кабинет заварил лошо състояние на държавните финанси и системна липса на данъчна събираемост в хазната. 

"Картината, която е заварил министърът на финансите през май месец беше меко казано притеснителна. Парите, заложени в бюджета за годината, бяха изразходвани към май", заяви служебният министър-председател Стефан Янев.

Несъбрани приходи само от данъци в размер на 2 млрд. лв., отчита още кабинетът. Липси, събрани след рокадите от Националната агенция за приходите и Агенция "Митници". Такива дефицити обаче нямало, твърди бившият финансов министър. 

"Няма толкова наивни хора, които да повярват, че за 2 месеца служебното правителство събрах 2 милиарда лева", каза Ананиев.

В увеличените разходи се включват и харчове за предстоящите президентски и евентуални нови парламентарни избори. 

"Моля, не влагайте политически контекст, че в актуализацията на бюджета се залага един или друг сценарий, защото актуализацията на бюджета, която ще гласува днес правителството, е просто едно предложение", уточни Стефан Янев.

Часове по-късно актуализацията стана факт. Една от най-важните промени засяга пенсионерите, които от 1 октомври ще получават средно с 64 лв. повече, а средният размер на пенсиите през тази година ще достигне 550 лв. Предвиждат се средства и за президентските избори и такива за евентуален трети парламентарен вот.

"Този акт за актуализация е принципно работа на едно парламентарно подкрепено правителство. Но такова не е съставено, а икономическата и здравната ситуация в държавата са такива, че се налага да се вземат неотложни мерки", отбеляза служебният премиер.

След като Министерският съвет внесе актуализацията на бюджета в Народното събрание, тя трябва да бъде гласувана от депутатите. Служебният премиер не изключва, ако се наложи, до края на годината държавният бюджет да бъде преработван още веднъж.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК