Премиерът Янев: Трупани са дефицити чрез измами, бюджетът е изхарчен за два месеца

Необходима е актуализация, призова служебният премиер

29.07.2021 | 13:56 Редактор: Юлия Христова

За да отговарят на въпроси на депутатите за финансовото състояние на държавата и за финансовото наследство от предишното управление - в пленарната зала днес дойдоха служебният премиер и министри от кабинета.

Над 2 часа депутатите питаха за икономическото състояние на държавата. Още в първите месеци на годината, по думите на Стефан Янев, бюджетът е бил изхарчен. За 2 месеца са били направени доста промени, очаква се актуализацията на бюджета да бъде гласувана по-късно днес. 

На свой ред Кирил Ананиев от ГЕРБ каза, че разчетите на управляващите са били в норма.

"Картината, която заварихме в държавното финансиране е притеснителна", посочи Стефан Янев.

Системно несъбиране на данъци и бюджет, светещ в червено. Така той определи икономическата ситуация, в която е поел ръководството на държавата.

"Картината е притеснителна. Да се трупат дефицити чрез измами", настоя Янев.

Необходима е актуализация, призова служебният премиер. Тя е готова и ще бъде внесена за обсъждане в парламента. А, за да защитят своите разчети, думата взеха предишните управляващи.

"Нали не си мислите, че хората ще повярват, че за два месеца събрахте два милиарда лева", посочи депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев.

Депутатите бяха запознати и с това какво се случва с Плана за възстановяване и устойчивост. Новият актуализиран план трябва да бъде одобрен от депутатите преди да бъде изпратен в Европа.

Народните представители удължиха работния си ден, за да изслушат и служебния министър на икономиката Кирил Петков по темата ББР. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК