Четири области "пожълтяха" заради болни от Ковид-19, много са случаите на туристи

Най-много са новите случаи в Бургаско, откриват 71 ковид легла

26.07.2021 | 17:50 Редактор: Елеонора Танева

Четири области у нас вече са в "жълтата зона" заради ръст на заболелите от Ковид-19. Това са София-град, София-област, Бургас и Варна. Най-много заболели има в Бургас, сред новите случаи има и чуждестранни туристи.

Бургас влезе от "зелена" в "жълта зона" на заболели от Ковид-19, след като на база 14 дневна заболеваемост областта регистрира 30,8 заболели на 100 000 души. Това се случва на фона на най-успешния туристически сезон, който отчитат по Южното Черноморие от 10 години насам. За да посрещне очакваната четвърта вълна, в Бургас се откриват 71 ковид легла, 4 от които реанимационни.

Съгласно националния план за справяне с пандемията поетапно отново отварят ковид отделенията в областта, като това в Поморие. За седмица от новоразкритите 10 легла, 7 вече са заети. Сред заразените има и три норвежки туристки и една латвийка, които са на почивка у нас. 

"В Слънчев бряг са били на почивка, не знам в кой хотел. Дойдоха вечерта късно в болницата, преди седем дни, в добро общо състояние, с температура", обясни управителят на МБАЛ Поморие д-р Кирил Хинов. 

"В момента имаме 17 пациента в болницата, които са с коронавирус. Това основно са туристи, не са толкова бургазлии. Всички са с пневмония, но са сравнително стабилни", уточни директорът на МБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Чуждестранните туристи най-често разбират, че са заразени, преди да се качат на самолета на път за дома. 

"Това са хора, които са показали положителен резултат на PCR тест във връзка с изискванията на техните държави за пътуване. Но те нямат оплаквания и в 80–90% от случаите са ваксинирани. Има и израелци, има и от скандинавските държави, има и германци", заяви директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.

На фона на тревожните данни, морските кметове призовават да не се създава паника в пика на сезона. 

"Докато казваха, че няма проблем, сега същите хора създават паника. Не знам чии интереси обслужват те! Нашите, български интереси или чужди", коментира  кметът на Поморие Иван Алексиев.

"Това, което ни се дава като сводки, не показва някакъв бум и поводи за притеснение. Нека не създаваме паника, но да се вземат всички мерки, за да можем да гарантираме една сигурна почивка на хората", добави кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

От РЗИ Бургас все пак отчитат, че пикът на заболели е все още слаб, но имат готовност за разкриване на още легла.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК