Медици от "Пирогов": Доволни сме, че отпаднаха съмненията за умишлени злоупотреби

Протестът пред президентството все още не е отменен

21.07.2021 | 19:17 Редактор: Елеонора Танева

Ще се откажат ли медиците от "Пирогов" от протестите си? Отговорът на този въпрос остава висящ и след днешната среща в Министерството на здравеопазването, на която беше получено извинение за създалото се напрежение в лечебното заведение. 

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров и медиците са напът да постигнат примирие след обвиненията в източване на Здравната каса и отстраняването на директора проф. Асен Балтов.

Денят започна с поредния протест на медици от "Пирогов" с искане за оставки и връщане на престижа на здравното заведение. 

"Това, което прави този министър, е недопустимо - това разделение на лекари и сестри. Хора, утре друга болница може да бъде на мястото на "Пирогов" и не може да се позволи срещу най-голямата спешна болница да се изсипват такива неверни неща, които ние не сме направили и затова трябва да бъдем чути", заяви медицинската сестра Зинаида Николова.

Медиците имат готовност за нов протест, този път пред президентството. Те ще търсят отговорност от Румен Радев за скандала в "Пирогов", защото той е назначил служебното правителство.

Няколко часа по-късно протестиращите бяха поканени на среща в здравното министерство, на която присъстваха и от Лекарския съюз. След разговорите стана ясно, че взаимно са се извинили и и са се обединили, че е необходима здравна реформа, която да намали недоразуменията и обвиненията към лекарите. Медиците от "Пирогов" заявиха, че са удовлетворени от отпадането на съмненията, че е имало умишлени злоупотреби. 

"Установените административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи, което означава, че констатациите на НЗОК не са присъда", заяви д-р Иван Маджаров от Българския лекарски съюз.

[sc: relatedarticles ids:233341 /]"Ние сме удовлетворени от това, че паднаха съмненията, които бяха лансирани за нарочни злоупотреби", заяви д-р Камен Донев.

"Идеята на срещата беше за това да няма съмнение, че лекарите трябва да вършат основно своята лекарска работа", добави зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

По-рано през деня бившият директор на болница "Пирогов" проф. Балтов написа емоционално прощално обръщение във Facebook, с което благодари на колегите си за тези четири години работа. 

До скандала се стигна след отстраняването на проф. Балтов и обвиненията на здравните власти за "фиктивни" пациенти и нарушения за над 1 млн. лв.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Илиев
преди 2 години
Господа от б-ца "Пирогов",седнете си на изпотените *** и не забравяйте за голямото източвана на Здравната каса,която е на всички българи.По-вече от един милион лева са изсмукани от касата.Върнете парите в касата и спрете да хленчите,вместо да сте си в кабинетите.Оказа се,че сте едно огромно кълбо от свински необработени черва,кълбо,което и Стефка Костадинова няма да може да прескочи! Сигнализирай за неуместен коментар