Министър Кацаров: Фалшифицирали са подписа ми, не съм лежал в "Пирогов"

Всичко това е фалшиво, аз не съм стоял и една минута в болницата, категоричен е здравният министър

18.07.2021 | 13:50 Редактор: Десислава Атанасова

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров с нови обвинения към най-голямата спешна болница у нас. Пред Bulgaria ON AIR Кацаров потвърди, че не е лежал в "Пирогов" през януари и заяви, че подписът в документите за хоспистализация е фалшифициран. 

На 1 март министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разбира, че е един от фиктивните пациенти на Пирогов. Става случайно след като проверява пациентското си досие. И с изненада открива, че е бил хоспитализиран в "Пирогов" с диагноза чернодробна недостатъчност, без да е лежал в болницата. За това изисква копие на медицинската документация. 

"Бях на контролен преглед, събота сутринта ми направиха скенер и ми взеха кръв за изследване,  не съм сто процента сигурен за датата, но тогава е било, събота, 23 януари вероятно. Аз отивам, когато са ме извикали, не може да отидеш и да кажеш я сега ми направете една снимка, защото съм в месеца или извън месеца. Тезата, че ми се прави услуга като ми са лепнали диагноза чернодробна цироза, услуга, от която болницата получава 2500 лв, за да не платя аз 100 лв., услуга с вашите пари, това са парите на здравноосигурените лица, и като искаш да ми правиш услуга, защо не ме покани в месечния срок, когато имам право да ги получа безплатно тези неща", обясни д-р Кацаров.

Освен от диагнозата той е изненадан и от подписа в документите. 

"Това не е моят подпис. Това е декларация, с която аз съм информиран как се заплаща моето изследване, на което съм отишъл на 23 декември. Това е подписът ми под искането да получа копие от медицинската документация от "Пирогов" на 1 март, аз разбирам, че виждам в пациентското си досие, че имам чернодробна цироза и искам да видя цялата медицинска документация, сравнете ги, това е моя подпис, а това е фалшивият подпис под декларацията за информиране за източник на плащане. Цялото това нещо, което виждате тук, наречено история на заболяването, ето с всичките странички вътре, с всичките надписи, декурзуси, пише как са ме преглеждали, как съм дишал, болял ли ме е корема, всичко това е фалшиво, аз не съм стоял и една минута в болницата.  Това, което ви показвам е фалшиво, от начало до край", отбеляза още служебният здравен министър. 

Завеждащият клиниката по вътрешни болести в "Пирогов", който е бил лекуващ лекар на Кацаров обясни, че посочената клинична пътека е била използвана, за да не плати скъпоструващи изследвания. Той призна, че е имало фиктивна хоспитализация и здравният министър не е нощувал в болницата по собствено желание. 

"Това е изключение, което съм направил за Стойчо. Направил съм го като за брат, а той се оказа Павлик Морозов. Продаде ме за дребни политически дивиденти", заяви доц. Атанасов (архив)

Д-р Кацаров признава, че се е виждал с доц. Атанасов, когато е отишъл за преглед 

"Виждах се с него, разговорът беше за това, че съм в отлично състояние, нищо не е останало от Ковид и аз на другия ден или по-следващия отидох на ски, защото се чувствах отлично", допълни Кацаров.

Заради 402 случая на фиктивни пациенти беше отстранен директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов. А материалите от проверката са дадени на прокуратурата. 

Д-р Кацаров заяви, че първото нещо, което ще поиска от новоназначения директор на "Пирогов", е да бъдат заличени фалшивите записи в досиетата на пациентите. 

Повече вижте в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК