Доц. Атанасов отговори на министър Кацаров: Не показа епикризата, проверката започна с лъжа

Протестът е срещу лъжите, които се насаждат сред обществеността, каза медикът

16.07.2021 | 09:59 Редактор: Десислава Атанасова

"Грижа се за пациентите си, не преглеждам фантоми или измислени хора", заяви завеждащият Клиниката по вътрешни болести на "Пирогов" доц. д-р Петър Атанасов.

Повод за думите му са твърденията на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, според когото в лечебното заведение са завеждани фиктивни пациенти с цел да се източва Здравната каса, а самият той притежава епикриза за чернодробно заболяване, без на практика да има такова.

"Епикриза притежава, да, но не я показа. Не обясни каква е диагнозата му. Не направи разлика между заглавие на клиничната пътека и диагнозата по Международния код на болестите, заболя ме устата да го повтарям. Той няма диагноза "цироза", не съм и мислил да допусна, че има цироза, защото това е инвалидизиране. Гнусното е, че със същата лъжа стартира проверката, а работният екип прозвъняваше пациентите, манипулирайки ги с въпроса: Лежали ли сте с цироза в "Пирогов“?“, обясни доц. Атанасов.

И определи като грешка, вниманието, което е отделил на Стойчо Кацаров като пациент.

"Проявих към г-н Кацаров много повече внимание, отколкото се полага, отколкото съм проявявал към всичките си други пациенти. Това е грешката ми, коментира медикът.

Доц. Атанасов отбеляза, че със служебния министър на здравеопазването са дългогодишни семейни приятели.

"Направих го, за да не плаща скъпи изследвания", обясни Атанасов и допълни, че диагнозата е остра чернодробна недостатъчност. Но тя била работна - за да изключи съмнения, че има проблеми с черен и бял дроб и как върви оздравителният процес.

Доц. Атанасов беше един от многото лекари, които за втори ден излязоха на протест пред сградата на спешната болница против отстраняването на доскорошния директор проф. д-р Асен Балтов.

"Протестът е срещу лъжите, които се насаждат сред обществеността и то преднамерено, от хора, които би трябвало да са изключително отговорни“, коментира още доц. Атанасов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook доц