Медиците скочиха в защита на проф. Балтов: "Пирогов не точи Касата"

Проф. Габровски: Дори не успяхме да кажем дума в своя защита

15.07.2021 | 13:22 Редактор: Тодор Петров

Медици, сестри и санитари от най-голямата спешна болница у нас - "Пирогов", излязоха на протест в защита на уволнения директор - проф. Асен Балтов. Минути след 9 часа, с викове и плакати "Пирогов не точи Касата", те блокираха движението по булевард "Цар Борис III", образува се огромно задръстване от автомобили.

Нито един клаксон не се чу. Шофьорите не се възпротивиха на протеста.

Според протестиращите става дума за политически акт, който се организира срещу проф. Балтов и срещу цялата болница "Пирогов".  

Освобождаването на проф. Асен Балтов идва след проверка на Здравната каса в лечебното заведение. Според проверката, най-голямата спешна болница у нас е източвала Здравната каса, като е взимала пари за пациенти, които не са лекувани там.  Директорът на НЗОК проф. Петко Салчев заяви пред Bulgaria ON AIR, че отказва да се оправдава за аргументирана проверка.

Инспекторите установили още, че от лечебното заведение са искали и пари от пациенти за дейност, която се покрива от Здравната каса. Не бил спазен и диагностично-лечебният алгоритъм. Така НЗОК разпореди "Пирогов" да възстанови неоснователно получени над 1 млн. лв. 

Проф. Балтов научил за освобождаването си не лично, а от медиите. 

"Ние се надяваме това петно от "Пирогов" да падне. "Пирогов" не точи Касата, "Пирогов" не нарушава правилата, и то особено по отношение на Ковид-19. Ние дори не успяхме да кажем дума в своя защита", коментира проф. д-р Николай Габровски - началник на Клиниката по неврохирургия.

Сътресенията в "Пирогов" започнаха преди около месец, когато стартира проверката на Здравната каса. Проверено бе лечението на около 900 души с коронавирус, които месец след изписването си били приети отново, но с други диагнози - основно с чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Дончо
преди 2 години
Не точили касата?!?! Ами откъде къртите тия големи заплати? Нали от нашите данъци и осигуровки. Превърнали сте се на търгаши и като отиде човек при вас, само в ръцете го гледате. Затова и измираме като пилци, щото сте много кадърни! А в главите ви само финикийски знаци... разбира се, има и изключения... Сигнализирай за неуместен коментар