Кацаров срещу "Пирогов": Бил ли е на безплатен преглед здравният министър?

Стигна се и до протести на медици от най-голямата спешна болница у нас, които поискаха оставката на Кацаров

17.07.2021 | 14:10 Редактор: Жаклина Иванова

Трети ден продължава задочният спор между "Пирогов" и здравното министерство. Повод за нова размяна на обвинения стана интервю на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в което той заяви, че през януари е бил на контролен преглед. От болницата обаче оспориха. Несъгласие има и за изведената в документите диагноза.

Пред обществената телевизия служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров заяви, че е бил на контролен преглед в "Пирогов" през януари тази година, след като е преболедувал Ковид-19 и е отчетен по клинична пътека, за да не плаща.

"Всеки пациент има право на два безплатни контролни прегледа и изследвания. Не съм лежал в болница, не съм хоспитализиран“, посочи Кацаров.  

От лечебното заведения излязоха със своя позиция, в която оспорват твърденията на министъра.

"В периода 23-27 януари той не е бил на безплатен контролен преглед в "Пирогов", защото такъв не му се полага. Той е бил изписан след болничното лечение на тежък Ковид-19 на 12 декември 2020 г. По правило срокът за безплатни изследвания и контролни консултации със специалист е един месец", съобщават от болницата.

Задочният диалог продължава и по повод епикризата на министъра.

"Аз не съм имал никакъв постковид синдром, нямам чернодробна цироза, каквато ми е записана в епикризата... Това се отнася за още 402 души“, коментира още служебният министър на здравеопазването.

"Съгласно Наредбата за медицинска експертиза, която лично е подписал, за чернодробна цироза не се определя пожизнен срок при освидетелстване в ТЕЛК. След като не знае, нека направи проверка преди да го съобщава в национален ефир. Освен това при освидетелстване се вземат предвид показателите за функцията на черния дроб, всички клинични и параклинични изследвания, а не клиничната пътека, по която болният е бил приет на стационарно лечение", се посочва в позицията на "Пирогов".

Напрежението между болницата и здравното министерство започна ден след уволнението на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов, когато здравният министър обяви в четвъртък, че той е един от 400 фиктивни пациенти в болницата, установени при проверка на Здравната каса. Стигна се и до протести на медици от най-голямата спешна болница у нас, които поискаха оставката на здравния министър.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 0
уволнение
преди 2 години
Не стига, че крадат милиони всеки месец от Здравната каса за неосъществени дейности, ами и протестират за корумпираните си партийно-назначени директори! Ако се проверят всички болници, кражбите ще са за милиарди! А искат да повишават здравните вноски!? Всеки, който протестира за крадливия си директор, да бъде незабавно уволняван! Иначе няма да се оправим и след 100 години! Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
Каскета
преди 2 години
Ало, каскет, къде си? Защо още няма закопчани крадци, източвали здравната каса? Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
Гкф
преди 2 години
От цялата работа разбрах че Кацаров лъже повече от Рашков, а Радев го защитава. И тримата са за съд. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Дончо
преди 2 години
Крадците на здравни осигуровки от болниците трябва да отидат в затвора! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Краси
преди 2 години
Не лъжете!Ст.Кацаров не е срещу "Пирогов",а срещу измамите в "Пирогов"! Сигнализирай за неуместен коментар