Тежки обвинения и искане за оставка на д-р Кацаров, Радев защити здравния министър

Бил е лекуван по посочената клинична пътека, за да му спестят парите за изследвания

16.07.2021 | 15:40 Редактор: Жаклина Иванова

Втори ден протест в подкрепа на уволнения директор на "Пирогов" професор Асен Балтов. Днес, освен медици, сестри и санитари, пред болницата дойдоха и пациенти.

Скандалът в най-голямата спешна болница у нас се разраства след изнесената информация от служебния здравен министър, че той е един от пациентите с фалшиви епикризи, издадени от болницата. Лекуващият му лекар го обвини в лъжа.

"Един човек с медицинско образование, който от десетилетия ръководи НПО организация и чиято основна дейност е да съди лекари, би трябвало да прави разлика между заглавие на клиничната пътека и примерна диагноза. Работната диагноза съдържа нашите съмнения за това за какво се съмняваме и какво търсим. Окончателната диагноза вече е нашето мнение по въпроса. Диагнозата е остра или подостра чернодробна недостатъчност и това е работна диагноза, по която аз съм работил, за да изключа основни усложнения, които са свързани с черния му дроб, с бъбреците, с белия дроб. Проследил съм как върви оздравителният процес", заяви завеждащият Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛ "Пирогов" доц. д-р Петър Атанасов.

Той обясни, че Стойчо Кацаров е бил лекуван по посочената клинична пътека, за да му спестят парите за изследвания. И уточни, че здравният министър не е нощувал в "Пирогов", докато се е водил хоспитализиран там, но по собствено желание.

"Това е изключение, което съм направил за Стойчо Кацаров. Направил съм го като за брат, а той се оказа Павлик Морозов. Продаде ме за дребни политически дивиденти", каза още той.

Медици от най-голямата спешна болница излязоха на протест за втори пореден ден и отново блокираха кръстовището пред болницата.

"Ние искаме оставката на ръководството на Министерството на здравеопазването и се обръщаме към президента: Махнете си министъра и ръководството от Министерството на здравеопазването на Република България. Това, което се случва, е, че ще си загубим персонала. Това е атака", заяви проф. д-р Диан Енчев.

В отговор държавният глава заяви, че застава зад действията на служебното правителство, и че им е делегирал правомощия сами да решават каква да е кадровата им политика.

"Това е едно от големите очаквания на всички българи - да се намери най-сетне ефективен модел на българското здравеопазване. Очевидно, днешният модел не работи. Той води до прецеденти. Той води до превръщането на здравеопазването в бизнес, води до неприемлива уродливост", коментира президентът Румен Радев.

Протестиращите поискаха и оставката на управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев. Уволненият проф. Асен Балтов също я поиска.  От Здравната каса излязоха с позиция, че са изненадани от искането за оставка.

"С учудване разбираме, че проф. Балтов призовава за оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), защото той изпълнява служебните си задължения, вменени му от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). Очевидно, определени лица не желаят управителят на НЗОК да изпълнява своите законови функции, което би се тълкувало като отказ от служебни му задължения." Никъде в текстовете на ЗЗО, както и в НРД няма посочени "извънредни" обстоятелства, при които да не се осъществява контрол. Контролната дейност на НЗОК е насочена не само към изпълнението на договорите с лечебните заведения, а и към осигуряване качеството на предоставяната от тях медицинска помощ и защита на правата и сигурността на здравноосигурените лица", посочиха от НЗОК.

Медиците от "Пирогов" са категорични - протестите продължават.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК