Ангелина Добрева: Против сме кабинетът да намалява грантовете за бизнеса за сметка на кредитите в Плана за възстановяване

Безвъзмездната помощ е с 500 млн. лв по-малко от първоначалния вариант

18.07.2021 | 15:00 Редактор: Десислава Атанасова

Българската асоциация на консултантите по европейски проекти (БАКЕП) изпрати писмо до правителството и президента с призив да не се намалява безвъзмездната помощ за бизнеса по Плана за възстановяване и устойчивост. В преработения от служебното правителство План за възстановяване се предвиждат 800 млн. лв. за финансови инструменти, представляващи гаранции по кредити и фондове за дялово финансиране, и само 400 млн. лв. за безвъзмездна помощ за инвестиции, докато в първоначалния проект на НПВУ безвъзмездната помощ за бизнес инвестиции бе определена на 900 млн. лв. 

"Тази сфера е изключително важна, говорим за единствените или по-скоро най-големите пари като директна помощ за бизнеса, които този бизнес очаква в пост-ковид ерата в следващите три години. Наистина 900 млн лева бяха предвидени в първия сценарий на плана за възстановяване и те, без да има някаква особена дискусия, бяха увеличени до 1,2 млрд лева, но от тези 1,2 млрд лева 800 хиляди лева ще бъдат заеми и само 400 хиляди лева безвъзмездна финансова помощ," каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Ангелина Добрева, зам.-председател на УС на БАКЕП. 

"Вие ме питате какъв е проблемът. Можем ли да сравняваме безвъзмездна финансова помощ при условие, че всяко едно правителство в ЕС се бори исторически, винаги с европейската комисия, процентът на безвъзмездната финансова помощ от европейските фондове, да бъде максимално висок спрямо кредитите. Можем ли в една стресирана икономика да сравняваме кредит за една фирма с безвъзмездна финансова помощ за инвестиции? Два са фундаменталните въпроси, единият въпрос е, че много малко са фирмите в България, на които банките дават кредити, те изискват перфектна финансова история. След като ще предоставим европейските средства за гаранции към банките, за да могат те да предоставят повече кредити, някъде логиката се губи. Някой зададе ли си въпроса, с колко повече ще се увеличат тези фирми, които ще поискат кредит в настоящата ситуация?,“ пита Добрева.

По думите ѝ няма да се увеличат фирмите, които искат кредити, защото положението в реалната икономика е много тежко.

"Първо, цената на основни суровини, само от октомври месец миналата година до настоящ момент, например металите, е скочила между 90 и 190% само за този период. В същото време, заплатите започват да се увеличават с темпове, които докарват ситуацията дотам, че в момента заплатите в производствения сектор в много случаи са по-високи, отколкото в Гърция например. Българските фирми в тази много тежка икономика плащат по-високи енергийни разходи, отколкото фирмите в Германия и Австрия. В същото време те са сключили дългосрочни договори за цена към техните клиенти, която е фиксирана.  В тази ситуация, те в момента работят само, за да си плащат разходите. Смятате ли, че ще се намерят повече фирми, които ще поискат кредит, за да направят една инвестиция?,“ казва Ангелина Добрева. 

"И другата причина е, че само в момента има 1,4 млрд. евро в българската икономика, във финансови инструменти. Познайте колко от тях са усвоени към настоящия момент? 30%. Просто, защото няма интерес. Само 30% от портфейлните гаранции са усвоени, а в допълнение, Българската банка за развитие е осигурила още 1,25 млрд. евро като портфейлни гаранции, от тях колко са усвоени – 10%. И в момента решението е, отрязваме парите за безвъзмездна финансова помощ за инвестиции, в много стресирана ситуация, и наливаме още 800 млн. лева към ресурс, който така или иначе е усвоен", аргументира позицията на БАКЕП Ангелина Добрева.

Целият разговор на Милена Милотинова с Ангелина Добрева - вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
ти смятай.... кърлежите чак асоциация са направили... живеем в абсурдна държава Сигнализирай за неуместен коментар