Радев: Оставката на Гешев ще бъде в полза на гражданското общество

"Усещането за справедливост трябва да бъде възстановено", посочи служебният премиер Стефан Янев

17.07.2021 | 13:40 Редактор: Жаклина Иванова

Първите мъже в държавата - с коментари по искането на служебния министър на правосъдието да бъде отстранен главният прокурор Иван Гешев. Президентът Румен Радев подкрепи процедурата, а премиерът Стефан Янев заяви, че хората искат да бъде възстановено чувството за справедливост. 

Безпрецедентното искане за отстраняването на обвинител номер 1 срещна одобрение от "Дондуков" 2.

"Моята оценка за действията на главния прокурор съм я дал още миналата година. Очаквано, неговата оставка ще бъде в полза на гражданското общество на страната. Това е закономерен резултат от всичко, случило се досега", посочи президентът Румен Радев и разкритикува след това действията на прокуратурата.

"Това оглушително мълчание за вихрещата се корупция по най-високите места в държавата, знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии и дискредитираха страната, оглушителното мълчание за харченето на милиарди средства, докато същевременно прокуратурата клеветеше неудобните на властта - това делегитимира и самата прокуратура", добави още държавният глава.

Очаквания за дълбоки реформи в съдебната власт изрази и служебният премиер.

"Нееднократно сме говорили за това и в българското общество има очакване за реформа в съдебната система, като тя трябва да бъде смислена. Усещането за справедливост трябва да бъде възстановено и българските граждани да бъдат спокойни. Нека да видим как ще бъде мотивирано това искане. Запознат съм с тази част, която е сигналът на Бойко Рашков. Той има своите основания", коментира служебният министър-председател Стефан Янев.

Основанията на Бойко Рашков са събрани в доклад от 112. Те трябва да бъдат представени на Висшия съдебен съвет на 22 юли, след което да започне процедурата по тяхното разглеждане и гласуване.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Намериха му цаката на каскета... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
А вашата оставка кога ще плеснете на масата? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
1
преди 2 години
Бънди и ние чакаме импйчмънт ама няма. Сигнализирай за неуместен коментар