ВСС публикува доклада на Рашков: Гешев бил извършил груби нарушения на закона

Освен това бил уронил престижа на съдебната власт със своите "недопустими публични действия и изяви"

16.07.2021 | 19:45 Редактор: Здравко Черкезов
ВСС публикува доклада на Рашков: Гешев бил извършил груби нарушения на закона

Висшият съдебен съвет публикува доклада със сигналите от МВР срещу главния прокурор Иван Гешев. Документът беше изпратен до Министерството на правосъдието.

Според доклада, изпратен от силовия министър, Гешев е "извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес".

Освен това е уронил престижа на съдебната власт и на президента след встъпването си в длъжност със своите "недопустими публични действия и изяви".

На сайта на МВР бяха публикувани и мотивите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

В тях са посочени публикувани от прокуратурата СРС-та на разговор между президента и командващия ВВС ген. Стойков, разговорите на Васил Божков с бившия депутат Александър Паунов, както и разпространени данни от мобилния телефон на Пламен Узунов

Като основания за това са посочени още нахлуването на прокуратурата в президентството миналото лято, широко отразено в медиите (дадени са и линкове към публикации), отказа на Иван Гешев да бъде изслушан в Европарламента.

"Иван Гешев е извършил действия, които накърняват престижа на съдебната власт и компрометират честта на професията "прокурор". Обществото остава с впечатление, че като висш магистрат, той демонстрира самочувствие на недосегаемост, въпреки че е вярно обратното", мотивира се Бойко Рашков. Според него има впечатления за политическа ангажираност на Гешев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
промяна
преди 2 години
И прокуратурата е като всичко останало в държавата на мафията и Боковия феодализъм. Всички се кланят на царят-слънце, а той раздава обществените милиарди по свое усмотрение. Сигнализирай за неуместен коментар