Стоилов: ВСС да освободи главния прокурор. Гешев настоя материалите да бъдат публикувани

Според него нарушенията са от миналата година

16.07.2021 | 19:01 Редактор: Юлия Христова

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов ще направи предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Неговото предложение е въз основа на получен доклад от вътрешния министър Бойко Рашков, в който има основания за накърняване престижа на съдебната власт от страна на главния прокурор. 

В сигнала на правосъдния министър до Висшия съдебен съвет се казва,  че е има данни за действия на главния прокурор Иван Гешев, които нарушават Етичния кодекс. Според Янаки Стоилов нарушенията са от миналата година.

"До мен постъпи информация от Бойко Рашков за допуснати нарушения на Иван Гешев в качеството му на главен прокурор", каза Стоилов. 

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че прокуратурата не е изненадана, че служебният министър на правосъдието внася такова предложение до ВСС дни преди изтичането на мандата на служебния кабинет. 

"Учудени сме от това защо го внасят едва сега, дни преди да изтече мандатът на служебното правителство. В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи", заяви Милева. 

А малко по-късно с писмо до ВСС- главният прокурор Иван Гешев поиска публикуването на сигнала на Бойко Рашков. Според юриста и бивш председател на парламента Огнян Герджиков, процедурата за освобождаването на Иван Гешев е възможна.

Не на такава позиция обаче са от партията на Слави Трифонов. Според заместник-председателя на Има такъв народ Тошко Йорданов смяната на Иван Гешев е труден процес.

"Ако някой ви каже, че влизайки в парламента ще смени Гешев с друг – лъже, просто лъже, защото практически не е възможно. Това е дълъг процес, който върви през промяна на състава на Висшия съдебен съвет. В момента законът е такъв, че това е невъзможно“, каза Йорданов.

Според конституционната процедура главният прокурор може да бъде освободен с решение на пленума на Висшия съдебен съвет с поне 17 от 25 гласа. След това се валидира и президентски указ. Това е първият случай, в който се иска предсрочно освобождаване на главния прокурор.

С писмо до ВСС главният прокурор Иван Гешев поиска материалите срещу него да бъде публикувани. От прокуратурата информираха, че Гешев е поискал да бъдат оповестени и 108-те страници към сигнала, събрани в приложение.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК