Политическа приказка: Кукловоди подготвят нов месия, а зад завесата наднича шутът

"Пожарникарят, който гаси пожари в чаша вода, отива в историята", разказа писателят Калин Тодоров

16.07.2021 | 18:44 Редактор: Здравко Черкезов

Писателят Калин Тодоров изследва с любопитство българската политика през последните десетилетия. И я описва като приказка. 

"След бутафорния цар и пожарникарят, който гаси пожари в чаша вода, отива към историята. Кукловодите трескаво подготвят новия месия. Зад завесата наднича шутът. Шутът е общо взето образ - метафора, както е метафора и царят, и пъдарят", разказа писателят Калин Тодоров.

Не с думи, а с числа разказва сложната политическа ситуация журналистът Николай Бареков.

"Царят реално имаше 140 гласа първия път, Бойко Борисов влезе със 120 гласа (имаше 117). Е, сега, когато дойде времето и на шута, избирателната активност е рекордно ниска, а цялата подкрепа - 65 гласа. 1/3 от царя, 1/2 от Борисов, ще става все-по трудно на такива авантюристи в българската политика", смята Бареков.

Бареков определя като неуспешен опита си да замени журналистиката с политиката. 

"– Първо телевизията, после политиката, намирате ли сходни черти между Трифонов и вас? – Разбира се, че има много сходни черти, но има и една разлика и тази разлика ще разберем сега до колко е голяма. Така да се каже моят неуспех в политиката беше предопределен от факта, че аз не успях да намеря общ език, не успях да се позиционирам правилно, така да се каже в тази координатна система между ДПС и партията на Христо Иванов и г-н Прокопиев, и г-н Костов. Това е истински проблем и Слави търси точно обратното - да позиционира приемливо и за двете политически формации", посочи журналистът.

Мощното задкулисие в България успешно създава очакването за по-добро бъдеще, смята Калин Тодоров. 

"Създаваш у хората някакви очаквания. Колкото повече хора събереш зад тези очаквания, толкова по- сигурно е, че ще можеш да им пробуташ поредния месия. Месия, който те ще смятат работи за техните интереси, а той ще работи за теб. Това се случи и с тримата", разказа още писателят.

Финалът на българската политическа приказка остава отворен. Вече 32 години. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК