Ще излезе ли математиката на ИТН за бъдещо управление?

"Изправи се! Мутри, вън!" подкрепят варианта за служебния кабинет

15.07.2021 | 17:50 Редактор: Елеонора Танева

Нова порция несъгласие от партиите на протеста към предложения кабинет на "Има такъв народ". От "Демократична България" отказват подкрепа, заради несигурността на управлението с кабинет на малцинството, а от "Изправи се! Мутри, вън!" искат реален дебат в пленарната зала.

Кабинетът, предложен от Слави, няма да получи и подкрепата на "Демократична България". Според тях, правителство на малцинството може да стане лост за прокарване на ДПС във властта. 

"Не искаме нито порции, нито постове. Правителство с 62 гласа без подкрепата на "Демократична България" е напълно възможно, само че има всички основания да очакваме, че ще се превърне в поредното правителство, което ще се носи по вълните на едни неясни мнозинства и винаги в тези вълни ще виждаме медузите от ДПС. Това нещо много бързо ще се превърне в целувка на смъртта за това управление", заяви Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

Досега разговори на лидерско ниво със Слави не са водени. От обединението нямат готов състав за кабинет, биха подкрепили обяче някои от имената в проектокабинета на ИТН.

"В този служебен кабинет има хора, за които бихме поели политическа отговорност, но има и такива, които силно не одобряваме. Такива са министрите на транспорта и енергетиката, които потънаха в едно сарайско мълчание", уточни Иванов.

А от "Изправи се! Мутри, вън!" подкрепят варианта за служебния кабинет. 

"Големите партии тикат страната към правителствена криза, затова ние предложихме служебният кабинет да стане редовен. Министрите се ползват с голямо доверие. Това предложение подейства като топлинен удар на бившия премиер и той вдигна градусите. Не е ясно защо Борисов толкова се страхува от служебното правителство", заяви Мая Манолова.

Коалицията настоява президентът да свика в най-скоро време новия парламент, за да започне реален политически дебат.

"Мястото на дебата около следващото правителство не трябва да бъде в телевизионни студия, а в Народното събрание. В зависимост от отговорите, които ще получим, ще преценим нашата позиция. Не сме телевизионна република, в която някой говори от телевизията и друг му отговаря по телевизията", добави Манолова.

На този етап бъдещото правителство на "Има такъв народ" остава с неясно бъдеще, тъй като липсва подкрепа от всички останали партии в 46-тото Народно събрание.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК