Слави Трифонов може да управлява сам, само при кворум на ръба

119 депутати не трябва да присъстват в залата

13.07.2021 | 18:53 Редактор: Елеонора Танева
Слави Трифонов може да управлява сам, само при кворум на ръба

За първи път политическа сила излезе не само с готовност да управлява, но и с нареден кабинет, обявен  часове след края на изборния ден и преди да станат известни окончателните резултати. Възможността за съставяне на кабинет от победителя във вота зависи не просто от подкрепата на определен брой депутати, но и от физическото им присъствие в пленарната зала. 

Така партията на Слави Трифонов има един-единствен вариант пред себе си, при липса на партньори в пленарната зала, всички негови 65 депутати да гласуват "за", но само при кворум на ръба от 121 народни представители, т.е. останалите 119 депутати просто да не присъстват в залата.

Ако мандатоносителите отново не успеят да съставят кабинет, се стига до познатата схема - разпускане на Народното събрание от президента. Това този път трябва да се случи в срок не по-късно от 3 месеца преди края на мандата на държавния глава - най-късно до 22 октомври. 

След това той отново трябва да състави служебно правителство, което може да е в същия състав, но трябва да бъде назначено с нов указ. За тази процедура няма срок, въпреки че мандатът на президента изтича. 

А въртележката с избори и служебен кабинет е без краен срок, описан в Конституцията. От избори в избори може да се влиза докато не се състави редовно правителство.

Ако резултатите между първия и втория се окажат равни, гласовете ще бъдат преброени, за да се реши на кого да се даде първия мандат за съставяне на правителство.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК