Илияна Цанова: Планът за възстановяване е не само инструмент за инвестиции, но и за реформи

Той не отразява визията за развитие на България, допълва тя

09.07.2021 | 21:02 Редактор: Здравко Черкезов

Три държави от ЕС все още не са представили в ЕК своите Планове за икономическо възстановяване. България е сред тях. Плановете на 16 държави вече са одобрени. Според служебното правителство, българският План за възстановяване ще бъде внесен в средата на юли. Реалистичният сценарий за получаване на първите траншове у нас е за началото на есента. Темата коментира Илияна Цанова, зам.- генерален директор на Генерална дирекция "Бюджет" в ЕК, в предаването "Брюксел 1".

"За наше голямо съжаление този План се изготви в условията на една много тежка политическа криза и имам усещането, че фокусът на нито една от политическите партии - както на парламентарните, така и на извънпарламентарните, не беше насочен към този План, а по-скоро беше насочен към спечелване на избори, водене на политически битки, на противопоставени противоречия. Според мен това ни лиши да имаме един План, който да бъде цялостен и който да отрази визията за развитие на България. Да не говорим, че такава от години няма", каза Илияна Цанова.

"Планът се правеше някак си на парче. По проект не отразява нашата визия, каква България искаме, кои са силните сектори, които трябва да развием, кои са слабите, които да подпомогнем. Как може да използваме различни данъчни и фискални стимули, за да постигнем целите, които искаме. Убягва ни и фактът, че това не е инструмент само за инвестиции, а е и инструмент за реформи", допъни зам.- генералният директор на Генерална дирекция "Бюджет" в ЕК.

Целия разговор гледайте в предаването "Брюксел 1" в събота, от 17.30 часа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК